Marija Andrijašević

Marija Andrijašević rođena 1984. u Splitu. Apsolventica je komparativne književnosti i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila 2007. za rukopis “davide, svašta su mi radili”.

Prije i poslije toga objavljivala u književnoj periodici (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Poezija joj je uključena u antologije suvremenog pjesništva (I u nebo i u niks, Hrvatska mlada lirika), kao i u knjizi Voci di donne della ex Jugoslavia. Povremeno prevodi suvremenu američku poeziju za Treći program hrvatskog radija, a i sama je prevođena na slovenski, talijanski, ukrajinski, engleski, poljski... Živi i radi kao šetačica svog psa Saleta u Zagrebu. Plaću zarađuje u Kulturi promjene Studentskog centra kao community managerica.

STATEMENT

Iza mog rada stoji popriličan broj loše postavljenih temelja veze s: telefonom, bankomatom, samom sobom, ljudima oko mene, ljudima poslanima što dalje od mene, meni bliskim ljudima i ljudima općenito.

KONTAKT

m. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

SOCIAL

 

 

Voljela bih da mogu napisat da radim u području poezije, al’ čini mi se i dan danas da samo poezija radi/djeluje u svom području.

Previše sam ne disciplinirana da bih taj odnos s njom nazvala radom, više smo jedna drugoj zid u kojeg treba udarit da bi tijelo napuklo i počelo pisat.

Formalni uspjeh:

2007. Goranovo proljeće za mlade pjesnike za rukopis “davide, svašta su mi radili”

Ostalo je sve upamtio Google.

Neformalni uspjeh:

Np. Elton John – I’m Still Standing

Od starog sam nasljedila ljubav prema košuljama, a od stare talent da ispeglam kolet (ovratnik, kragnu). Sve što me svakodnevno dotiče– muzika, ljudi, filmovi, prostori - dotiče me do kraja – od načina na koji hodam, gledam, promatram, stvaram.

Ponekad kad se isprazni stan i kad sam provjereno solo plešem na I’m Still Standing, inače nikad ne plešem. Najveći utjecaj na mene izvršila su dva taglinea: TRUST NO ONE i THE TRUTH IS OUT THERE. Od nekih općih filmskih preporuka, dva klasika istog režisera - Blow Out i Dressed to Kill Briana De Palme. Od knjiga, sve one koje ste sačuvali na svojim policama. Ostalo je na vama, ne mogu ja sve.