1. vijesti
  2. najave
  3. natječaji

Grčka ratificirala Istanbulsku konvenciju

Danas, 18. lipnja, u Strasbourgu, u prisustvu glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglana, ambasador Stelios Perrakis, stalni predstavnik Grčke u Vijeću Europe, položio je ispravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Konvencija će stupiti na snagu 1. listopada 2018. godine. Grčka je time pos...

18-06-2018 svijet

next
prev

Otvoren poziv za Prijave na rezidencijalni boravak na Akademie Schloss Solitude u 2018.

Pogon poziva autore i autorice iz Hrvatske (umjetnici/ce, kustosi/ce, arhitekti/ce, dizajneri/ce i druge) koji na inovativan način kroz svoj praktični, teorijski, istraživački, umjetnički ili interdisciplinarni rad pristupaju urbanoj problematici da se prijave za tromjesečni rezidencijalni boravak na Akademie Schloss Solitude.

Poziv je otvoren do 15. srpnja 2018., a prijave s dokumentacijom primaju se isključivo elektronskom poštom.

Edukacija za buduće voditeljice trudničkih tečajeva

Zanimaju vas trudnoća i porod i svim trudnicama pričate kako to mogu biti lijepa i ispunjavajuća iskustva? Želite promijeniti stavove o trudnoći i porodu u svojoj sredini? Poduzetni ste i želite postati dio nove zajednice edukatorica za trudničke tečajeve u Hrvatskoj i Sloveniji? Čitajte dalje!

U sklopu Erasmus+ projekta, tri udruge iz EU - Roda iz Hrvatske, Indo anai iz Slovenije i Aperio iz Češke pripremaju edukaciju za voditeljice trudničkih tečajeva koje će voditi tečajeve u svojim gradovima i mjestima.

Natječaj za izlaganje u Bazi u 2019.

Kustoski kolektiv BLOK raspisao je natječaj za izlaganje društveno angažiranih umjetničkih radova u galeriji BAZA u 2019. godini. Prijave su otvorene do 6. srpnja 2018. godine. 

 
Natječaj je otvoren umjetnicama, umjetnicima i umjetničkim kolektivima svih generacija i disciplina, a predloženi radovi mogu biti starijeg ili novijeg datuma nastanka. U obzir dolaze radovi koji umjetničkim sredstvima artikuliraju probleme u različitim društvenim sferama, uključujući i sâmo umjetničko polje.

Grčka ratificirala Istanbulsku konvenciju

Danas, 18. lipnja, u Strasbourgu, u prisustvu glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglana, ambasador Stelios Perrakis, stalni predstavnik Grčke u Vijeću Europe, položio je ispravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Konvencija će stupiti na snagu 1. listopada 2018. godine. Grčka je time postala 32. zemlja članica VE koja je ratificirala Konvenciju.

 

Predstavljanje grafičkog romana za sve uzraste 'Zenobija'

Predstavljanje grafičkog romana za sve uzraste Zenobija autora Mortena Dürra i ilustratora Larsa Hornemana, održat će se u srijedu, 20. lipnja u 20 sati u Booksi (Martićeva 14). Predstavljanje Zenobije održava se na Svjetski dan izbjeglica, u okviru manifestacije 5. Tjedni IZBJEGLICAma, a u sklopu predstavljanja nastup će imati Zbor Domaćigosti.

Potresnu priču o sirijskoj djevojčici Amini koja bježi od ratnih sukoba u svojoj zemlji, autori su ispričali jednostavno i dostojanstveno. Patnju ljudi koji su ostali bez doma i bez najbližih ova knjiga učinila je razumljivom, a istovremeno i vrlo bolnom za svakog čitatelja.

U Kijevu održan marš za LGBT prava

Par tisuća aktivista/kinja marširalo je glavnim gradom Ukrajine, obilježavajući godišnju proslavu LGBT prava koja je u prošlosti bila prekidana nasilnim ispadima. Marš jednakosti održan je 17. lipnja uz značajno prisustvo policije i bio je jedan od najvećih takvih događaja u Ukrajini u posljednjih nekoliko godina.

Rano ujutro izbili su sukobi, no interventna policija brzo je rastjerala više od 150 ultradesničarskih kontraprosvjednika koji su željeli blokirati rutu marša, a 57 osoba završilo je u pritvoru. Za vrijeme samog marša nije bilo incidenata, prenosi Radio Free Europe.

Istraživanjem potvrđeno da pobačaj ne povećava rizik od depresije

Novo istraživanje, objavljeno 30. svibnja u znanstvenom časopisu JAMA Psychiatry, u kojemu je sudjelovalo gotovo 400 000 žena, pokazalo je da pobačaj ne povećava rizik obolijevanja od depresije kod žena.

Prijašnja istraživanja već su dokazala da pobačaj ne šteti psihičkom zdravlju žena, no unatoč tome i dalje se objavljuju studije koje tvrde suprotno te se one koriste kako bi se opravdala zabrana pobačaja.

Povratak stereotipnih ženskih rodnih uloga u Kini

Kineska vladina organizacija za ženska prava All-China Woman's Federation (ACWF) promiče štetnu ideju o ženskoj podčinjenosti u pokušaju rješavanja društvenih problema, upozorila je Sophie Richardson iz Human Rights Watch China.

„Prije upisa u žensku školu, nisam mogla zamisliti da bi jedna bezbrižna i slobodna djevojka poput mene mogla danas graciozno ovdje sjediti i pokazivati svima kako skuhati čaj,“ izjavila je studentica ženske škole Kunyu, koja je partner Sveučilišta Hebei i lokalne podružnice ACWF-a.

Ženska mreža Hrvatske zahtjeva hitno usklađivanje Kaznenog zakona s Istanbulskom konvencijom

Dana 30. svibnja otvorena je javna rasprava o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona čije izmjene i dopune su u potpunosti lišene usklađivanja s Konvencijom Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Javna rasprava je zatvorena 14. lipnja.

U nastavku se nalazi cjeloviti prijedlog koji je podnijela Ženske mreže Hrvatske.

Žene u Italiji sve teže ostvaruju svoje pravo na prekid trudnoće

Prošli mjesec tisuće žena u Italiji marširalo je pod sloganom "Moje tijelo, moj izbor" kako bi obilježile 40 godina od donošenja povijesnog zakona koji je legalizirao pobačaj u ovoj većinski katoličkoj zemlji.

Nažalost, zakon je postao mrtvo slovo na papiru jer sve veći broj medicinskog osoblja koristi priziv savjesti i tek nekolicina doktora u Italiji obavlja pobačaje. Žene su primorane odlaziti na ilegalne pobačaje, koji sa sobom nose cijeli niz rizika i opasnosti.