1. vijesti
  2. najave
  3. natječaji

CESI održale predstavljanje publikacije 'Bajke su za sve'

Ove je subote u Društveno kulturnom centru Šesnaestica u Zagrebu CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i informiranje održao predstavljanje publikacije 'Bajke su za sve', koja donosi nove, drugačije bajke oslobođene rodnih stereotipa koje često susrećemo u dječjoj literaturi. U sklopu predstavlja...

22-04-2018 hrvatska

next
prev

CESI održale predstavljanje publikacije 'Bajke su za sve'

Ove je subote u Društveno kulturnom centru Šesnaestica u Zagrebu CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i informiranje održao predstavljanje publikacije 'Bajke su za sve', koja donosi nove, drugačije bajke oslobođene rodnih stereotipa koje često susrećemo u dječjoj literaturi. U sklopu predstavljanja, uz moderaciju književnice i novinarke Antonele Marušić, održan je i razgovor s mladima kojie su napisalie bajke.

U razgovoru su sudjelovalie Elena Petrovska (Makedonija), Tijana Đurović (Crna Gora), Marko Tasić (Srbija), Azra Dilberović (BiH) i Tanja Javorina (Hrvatska).

Ivana Brlić Mažuranić: Nevolje s (po)rodom

Ivana Brlić Mažuranić rođena je 18. travnja 1874. godine u dobrostojećoj građanskoj obitelji u Ogulinu. Obitelj je bila učena, stoga je Ivana od najmlađe dobi dobivala poduke iz književnosti, glazbe i jezika. Unuci bana i pjesnika Ivana Mažuranića i Aleksandre Mažuranić, sestre jezikoslovca Dimitrija Demetera, kao da je bilo zapisano u zvijezdama da će se baviti književnošću i postati jedna od najboljih i najpoznatijih hrvatskih književnica.

Kao najstarija od četvero djece, naglo je morala odrasti, a roditelji su je već sa 17 godina zaručili za odvjetnika Vatroslava Brlića. S 18 se udaje i prvi puta rađa.  Ukupno je rodila sedmero djece, od kojih je petero preživjelo, a (pre)rano odrastanje ostavilo je traga na njoj. Djevojka koja se u svojim dnevničkim zapisima molila Bogu da joj podari sposobnost pisanja, poznavala francuski jezik i pročitala bezbroj knjiga morala je posvetiti svoje vrijeme odgoju djece i brizi za kuću i obitelj.

Natječaj za međunarodnu izložbu 21. Minijature

Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić otvorila je natječaj za Međunarodnu izložbu '21. Minijature' koja se u lipnju održava u Zaprešiću . Prijave su otvorene do 12. svibnja 2018. godine. 

Minijature su projekt Udruge likovnih stvaralaca iz Zaprešića koji se kontinuirano provodi od 1997. godine kao natječajna godišnja izložba likovnih djela malog formata. Svake se godine izložbom prezentiraju suvremeni hrvatski likovni umjetnici/e, a posebno mlađe generacije (studenti/ce likovnih akademija i srodnih studija), kao i njihove kolegice i kolege iz inozemstva.

AUTov piknik 2: Otvoreni sastanak

Želiš se priključiti AUT-u i pisati studentsku LGBTIQ+ povijest? Imaš ideje za projekte, tulume, gledaonice? Želiš se družiti s kul ljudima i mijenjati stvari nabolje za LGBTIQ+ studente/-ice? Onda je pravo vrijeme da se u nedjelju, 22. travnja u 14h pridružiš AUT-ovkama i AUT-ovcima na pikniku na Bundeku!

Piknik je obred inicijacije, na kojem uz vegansku hranu i piće s AUT-ovke razgovaraju o aktualnim dnevnopolitičkim temama. AUT-ovci osiguravaju hranu, a na tebi je da povedeš sebe i omiljeno ti piće, po mogućnosti i dekicu koja se može prati na 60 (mrlje od trave!).

Bauk roda širi se Filozofskim fakultetom u Zagrebu

U dvorani VII na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je sutra, 18. travnja, trebala biti održana tribina Aporije psihe: Psihologija identiteta: pitanje roda i spola. Organizatori su jutros poslali kružni mail studentima i u događaj na Facebooku objavili kako je tribina ipak otkazana zbog navodnih političkih konotacija koje su htjeli izbjeći.

Tribinu su organizirali Hrvatsko bioetičko društvo i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Kao gosti tribine najavljene su prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić i prof. dr. sc. Željka Kamenov s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te dr. sc. Ana Maskalan s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Književnica Francesca Melandri gostuje u Booksi

Italija krajem sedamdesetih: Crvene brigade, neredi i nasilje, otmice militantnih skupina i nikad do kraja provedena revolucija; po svim se čulima prostire Mediteran. Ovim se kontekstom bavi višestruko nagrađivana talijanska književnica Francesca Melandri, koja gostuje u Booksi u petak, 20. travnja u 19h.

House of Flamingo variety extravaganza

U nedjelju, 22. travnja po prvi puta u prostorima Hangout Bara prepustite se valovima neobuzdane zabave, gromoglasnog smijeha i zasljepljujuće ljepote koje vam donosi zagrebački kolektiv osebujnog pedigrea, House Of Flamingo.

Program koji su vam pripremili sastavljen je od različitih izvedbenih elemenata; počevši s otvaranjem usta na riječi pjesme poznatijim kao lip sync, live „pjevanjem“ i „sviranjem“, stand up komedijom i svim ostalim nepodopštinama koje im padnu na pamet. Budite uvjereni da ćete sa showa otići ukrašeni osmjehom koji nećete htjeti (ni moći) maknuti danima.