Videi koji prikazuju životne borbe žena pripadnica ranjivih skupina

Prošlog tjedna Leave No One Behind u suradnji s Un Women lansirao je četiri nova videa koji prikazuju Ciljeve održivog razvitka (SDG), odnosno 17 Globalnih ciljeva koji mogu značajno promijeniti živote djevojčica i žena, a koje su Vlade diljem svijeta jednoglasno usvojile.

Agenda 2030 i SDG postavili su putokaz za postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena tijekom idućih 13 godina. Globalnih ciljevi koji su međusobno duboko povezani imaju potencijal okončavanja siromaštva, ublažavanja klimatskih promjena i ostalih sličnih izazove te zatvaranja rodnog jaza u privatnim domovima, školama, gospodarstvu i politici.

Informativni dani o Programu podrške 2017 Zaklade Kultura nova

U nastojanju da se javni pozivi koje je Zaklada "Kultura nova" objavila 8. lipnja 2017. u okviru Programa podrške 2017 što kvalitetnije prezentiraju zainteresiranoj javnosti te organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) na području suvremene kulture i umjetnosti, Zaklada od 27. lipnja do 7. srpnja organizira informativne dane o Programu podrške 2017 u Osijeku, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Zagrebu i Splitu.

Na informativnim danima bit će detaljno predstavljeni ciljevi javnih poziva i programska područja, postupci podnošenja prijava, procjene kvalitete prijava i provedbe programa/projekata. Program podrške 2017 predstavit će Danijela Šavrljuga Todorović, voditeljica Odjela za programe podrške.

Premijera filma 3D svijet / IT'S A 3D WORLD

U subotu, 1. srpnja u ljetnom kinu Art-kina Croatia u Rijeci održat će se premijera filma 3D svijet / IT'S A 3D WORLD. Nakon projekcije filma bit će održan Q&A s protagonistima filma Svenom Maričićem i Nikolinom Radić Štivić te redateljicom i scenaristicom filma Danijelom Stanojević. Ulaz je besplatan.

Film je napravljen u javnom interesu kako bi se građani i građanke informirali/e se o svemu što se za budućnost razvija u gradu Rijeci.

Poziv za Feminističku likovnu koloniju u Sićevu

Centar za devojke iz Niša objavio je natječaj za treću Feminističku likovnu koloniju u Sićevu, koja će se održati od 24. do 31. srpnja 2017. godine. Umjetnicama su osigurani putni troškovi, smještaj, hrana, atelje i potreban materijal te završna izložba i katalog. Natječaj je otvoren do 30. lipnja 2017. godine. 

Cilj Feminističke likovne kolonije je osnаžiti 12 mladih umjetnica da uključe feminističke teme u svoj rad, omogućiti im da zajedno stvaraju, da se međusobno povežu i osigurati im javni prostor u kojem će prezentirati svoju umjetnost. Pravo na sudjelovanje na Feminističkoj likovnoj koloniji imaju umjetnice od 20 do 40 godina iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Web serija Pičvajz traži glavne glumice

Redatelj Filip Heraković i scenaristica Nikolina Bogdanović autori su nove web serije čije će se snimanje održavati u Zagrebu, a trenutno su u potrazi za dvije glumice koje će tumačiti ulogu Ive i Milice. Prijaviti se možete do 1. srpnja. 

Pičvajz je humoristična web-serija koja prati dvije najbolje prijateljice koje se, nakon što konačno završe faks, nađu u bespućima nezaposlenosti i svakodnevnih životnih poraza. Iva je Slavonka iz #teambleiburg obitelji. Voli kada joj kosa miriši po hrani, a ne voli kad u Zagrebu mora ugostiti svoju rodbinu koja sudjeluje u Hodu za život. Milica je Srpkinja koja živi u stanu svoje pokojne bake partizanke. Zaštitni znak su joj majice na loše metal bendove iz tinejdžerskih dana i bicikl koji joj stalno kradu.

Turska izbacuje evoluciju iz kurikuluma

Evolucija je diskutabilna, kontroverzna i prekomplicirana za učenike, smatra predsjednik Odbora za obrazovanje u Turskoj, Alpaslan Durmuş, koji je najavio značajne promjene kurikuluma.

Evolucija je postala predmetom rasprava ranije ove godine, nakon što je zamjenik premijera, Numan Kurtulmuş, kazao da se radi o arhaičnoj teoriji za koju ne postoji dovoljno dokaza, a spekulacije su turskih medija da promjene kurikuluma uključuju i manje vremena posvećenog učenju o Atatürku te povećanje vremena za izučavanje religije.

Berlinska Vlada zabranjuje seksističke reklame i plakate

Nakon što je Berlin prošle godine dogovorio zabranu seksističkih reklama i jumbo plakata, jedna od stranaka postavila je svoju definiciju seksističkog sadržaja u reklamama.

U koalicijskom sporazumu koji je potpisan 2016. godine, berlinska 'crveno-crveno-zelena' Vlada koju čine Socijaldemokrati te Lijeva i Zelena stranka, pristala je zabraniti iznajmljivanje gradskog oglasnog prostora oglašivačima koji u svojim reklamama seksualiziraju žene.

Aktivistkinje Sisters Uncuta okupirale ženski zatvor u Londonu

Feministička aktivistička grupa iz Sjevernog Londona Sisters Uncut krajem svibnja okupirala je nedavno zatvoreni Ženski zatvor Holloway kako bi uoči parlamentarnih izbora skrenula pažnju na obiteljsko nasilje.

Aktivistkinje Sisters Uncuta okupirale su jedan dio nedavno zatvorenog zatvora kako bi skrenule pažnju na kampanju za povećanje resursa za usluge osobama koje su proživjele nasilje u obitelji.

Split Pride - Naša šarena štorija

Ovogodišnji, sedmi po redu Split Pride održat će se u subotu, 24 lipnja, pod sloganom 'Naša šarena štorija'. Okupljanje počinje u 17 sati u Đardinu, a Povorka će krenuti u 18 sati Ulicom kralja Tomislava, preko Marmontove i Rive do Pjace gdje će podignuti zastavu duginih boja na gradskom štandarcu.

Cilj Split Pridea 2017 je osvijetliti sve one trenutke i probleme s kojima se LGBTIQ osobe u Splitu svakodnevno suočavaju. Problemi koji okružuju LGBTIQ osobe u Splitu i Hrvatskoj su teški i bolni. Oni predstavljaju objekt svakodnevne borbe i straha. Svojim sugrađanima i sugrađankama organizatori/ce, stoga, žele ispričati svoju priču. Žele da se zna, jasno i glasno, koliko je teško biti gay osoba u Splitu.

Trg je NAŠ: Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Inicijativa Trg je NAŠ u četvrtak, 22. lipnja, u 19 sati, na Trgu maršala Tita u Zagrebu organizira okupljanje pod nazivom 'Trg je NAŠ' u sklopu kojeg će se proslaviti Dan antifašističke borbe i pobjeda nad fašizmom i ustaštvom.

Hrvatska je sa svim svojim narodima u Jugoslaviji izborila jednu od najtežih bitaka ne samo protiv nacista i fašista nego i protiv mržnje, terora i straha koji je posijao ustaški režim. Hrvatska je ne samo pobjedila već je skupa sa drugim republikama gradila i izgradila bolje društvo u čijoj modernosti i danas uživamo. No, upravo je humanost, pravedna raspodjela, dostupnost stanovanja, obrazovanja i zdravstvene skrbi te neupitan ponos na antifašističko naslijeđe jugoslovenske države i u njoj Republike Hrvatske već godinama i sve snažnije na udaru.

Tribina: Hrvatska i antifašizam

U utorak, 20. lipnja, u 18 sati u Privrednikovom domu (Preradovićeva 18, Zagreb) održat će se tribina 'Hrvatska i fašizam' na kojoj će se raspavljati o antifašizmu i njegovom značenju u Hrvatkoj.

Na Trgu maršala Tita u Zagrebu 22. lipnja u 19 h, u organizaciji Lige antifašista i uz podršku brojnih antifašističkih udruženja i stranaka ljevice, održat će se proslava Dana antifašističke borbe. Zagrebački antifašisti okupljaju se uz geslo 'Trg je naš', želeći uputiti poruku ekstremnoj desnici koja traži hitnu promjenu imena trga, smatrajući da maršalu Titu tamo nije mjesto. Istog dana, državni će vrh položiti vijence pored spomenika u Brezovici, gdje se održava državna ceremonija Dana antifašističke borbe.

Kampanja povodom međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktima

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je kampanju na društvenim mrežama povodom obilježavanja današnjeg Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktima 19. lipnja u cilju podizanja razine svijesti o problemu seksualnog nasilja u ratovima i odgovornosti država za zadovoljenje pravde za žrtve. U sklopu kampanje objavljen je informativni video koji obuhvaća globalni i regionalni kontekst problema s ciljem podizanja razine svijesti o broju seksualnih zločina počinjenih u ratovima i obvezi država za pružanje pravde i reparacije za žrtve.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je prije dvije godine 19. lipnja Međunarodnim danom eliminacije seksualnog nasilja u sukobima kako bi se podigla svijest javnosti o potrebi da se stane na kraj seksualnom nasilju koje se događa za vrijeme oružanih sukoba te kako bi se iskazala počast žrtvama seksualnog nasilja i svima onima koji su posvetili svoj život sprečavanju ove vrste nasilja.

Otvoren poziv Subscene za kazalište u 2018.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride upućuje poziv avangardnim i eksperimentalnim izvedbenim umjetnicima/ama na prijavu projekata s ciljem afirmiranja i promoviranja njihovog stvaralaštva. Poziv je otvoren do 20. srpnja 2017. 

SubScena je posvećena njegovanju originalnog izvedbenog smisla u performansu, plesu, cirkusu i teatru. SubScena povezuje avangardne umjetnike/ce i umjetničke kolektive te služi kao alternativna međunarodna platforma za razvoj i predstavljanje nezavisnog, originalnog i stimulirajućeg umjetničkog djela. Cjelogodišnji izvedbeni program SubScene počiva na lokalnim, regionalnim i međunarodnim produkcijama, koprodukcijama, gostovanjima te rezidencijalnim boravcima umjetnika i umjetničkih skupina. Organizatore/ice zanima kazalište koje je neposlušno i osobno, eksperimentalno i stimulirajuće, neprofitno i održivo, subverzivno i nezavisno.

Subscribe to this RSS feed