Trnjanski kresovi 2017

Trnjanski kresovi gorjet će po treći put otkad je 2015. obnovljena narodna tradicija obilježavanja i slavljenja Dana oslobođenja Zagreba (8. svibnja 1945.) od nacifašističkog okupatora i kvislinške ustaške vlasti tijekom Drugog svjetskog rata. Povodom 70. obljetnice Dana oslobođenja oživljena je proslava koja datira iz 80-ih godina prošlog stoljeća i upaljen je jedan krijes, a već su sljedeće, 2016. godine zasjala dva! Ove godine, 6. svibnja, njihov broj opet će se povećati, dnevni sadržaji dodatno će narasti, a večernji i noćni glazbeni program na Trnjanskom nasipu i u klubu Močvara (8. Antifa Night) zajedno s kresovima zagrijat će sva prisutna srca.

"Na mjestu gdje su snage partizanskih odreda i Narodnooslobodilačke vojske ušle u Zagreb prije 72 godine, zajedno ćemo ponovno reći odlučno NE falsificiranju hrvatske i jugoslavenske antifašističke prošlosti, izjednačavanju komunizma i samoupravnog socijalizma s nacizmom i fašizmom te ćemo se usprotiviti reafirmaciji ustaštva nauštrb pobjedničkog partizanskog pokreta i Narodnooslobodilačke borbe, koji su Hrvatskoj stvorili autentično mjesto na svijetloj strani suvremene civilizacije.

Rituali u preobraženom vremenu - Filmovi Maye Deren

Novi Kratki utorak (2. svibnja, kino Tuškanac, u 21 sat) u potpunosti je posvećen jednoj od najpoznatijih redateljica svih vremena, pogotovo ako govorimo o avangardnom i eksperimentalnom, ali i feminističkom filmu - Mayi Deren.

Ova plesačica, koreografkinja, pjesnikinja, spisateljica i fotografkinja rođena u Kijevu pod imenom Eleanora Derenkovskaja, upisala se u imigrantima ispunjenu povijest američkog filma prvenstveno sa svojim debitantskim djelom iz 1943. napravljenim u kolaboraciji s tadašnjim suprugom Alexanderom Hammidom 'Mreže popodneva' ('Meshes of the Afternoon'), jednim od najutjecajnijih filmova svih vremena (od Stana Brakhagea do Davida Lyncha). U njemu, kao i ostalim svojim filmovima kombinirala je interes za ples, subjektivnu psihologiju i nadrealno, koristeći mnoge u to vrijeme inovativne tehnike kao što su višestruke ekspozicije, elipse, slow-motion i sl.

Izložba karikatura Nataše Rašović Bodiš "Mi, vi, oni"

Izložba karikatura Nataše Rašović Bodiš "Mi, vi, oni" otvara se u četvrtak, 4. svibnja u 19h u galeriji "Montenegrina" (Trnjanska cesti 25) u Zagrebu.

Iako je odavno dosegnula kvalitetu koja zaslužuje redovno pojavljivanje i objavljivanje u medijima, Nataša je na žalost žrtva ukupnog odnosa prema karikaturi u Hrvatskoj kakvom svjedočimo posljednjih godina - stoji u pozivu na izložbu.

Tribina: Teorija roda na udaru katoličke ideologije

Udruga Domine poziva vas na drugo događanje u okviru manifestacije Mjesečnica. U petak, 28.04., u Info zoni (Ulica Jerina 1, Split) s početkom u 18 sati održat će se tribina pod nazivom ''Teorija roda na udaru katoličke ideologije''.

Tribina će se baviti pojmom roda te pokušati odgovoriti na pitanje zašto je taj pojam sporan, prije svega unutar katoličke crkve. Radi li se doista o nerazumijevanju teorije roda ili o još jednom pojmu koji se zloupotrebljava od strane isključivih i konzervativnih grupa unutar crkve i samog društva? Je li konstrukcija rodna ideologija isključivo protiv žena i/ili se iza toga krije potreba kontrole procesa i moći u cjelokupnom društvu?

Slovenski parlament prihvatio zakon o minimalnoj mirovini od 500 eura

Slovenski parlament u utorak je bez glasa protiv prihvatio izmjene zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prema kojima će umirovljenici s punim uvjetima za starosnu mirovinu imati zajamčenu mirovinu od 500 eura (ili oko 3.777 kuna), prenosi tportal.

Cilj je zakona osigurati da minimalne pune mirovine budu barem tako visoke da siromašni umirovljenici ne trebaju tražiti od države zaštitni dodatak. To nije u suprotnosti s temeljnim načelima mirovinskog i invalidskog osiguranja, rekla je obrazlažući prijedlog ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak.

Što se događa UN-u? Saudijska Arabija izabrana u Komisiju o statusu žena (CSW)

Organizacija za ljudska prava UN Watch osudila je izbor Saudijske Arabije u UN-ovu Komisiju o statusu žena (CSW), pozivajući se na loš položaj žena u toj zemlji te raširenu neravnopravnost. Saudijska Arabija je tajnim glasovanjem 54 zemlje članice UN-a izabrana na četverogodišnji mandat od 2018. do 2022. godine.

„Izabrati Saudijsku Arabiju da štiti prava žena je kao postaviti piromana na čelo zaštite od požara“, kazao je direktor UN Watcha Hillel Neuer, dodajući kako se radi o zemlji koja ne poštuje prava žena. Istaknuo je osobito obvezu muškog skrbništva, što znači da žene u toj zemlji ne mogu same odlučiti da putuju, stupe u brak, zaposle se, potraže pomoć liječnika/ce, pa niti izađu iz zatvora. Sve ključne odluke u njihovom životu moraju odobriti muškarci, pa je stoga apsurdno da se Saudijsku Arabiju bira u najviše tijelo za zaštitu prava žena, podvukao je Neuer.

Održana konferencija "Radnopravnost svima!"

U petak, 21. travnja, u zagrebačkom hotelu International održana je konferencija “Radnopravnost 2017. – Radno okruženje ponosno na raznolikost” kao dio aktivnosti projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” kojeg financira Europska unija a sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Zaustavite mučenja i ubojstva gej muškaraca u Čečeniji!

Lezbijska grupa Kontra u srijedu, 26. travnja u 10 sati organizira prosvjednu akciju ispred Veleposlanstva Ruske Federacije (Bosanska 44, Zagreb) na kojoj će od vlasti Ruske Federacije zatražiti da odmah istraže sva zlodjela i privedu pravdi sve odgovorne za uhićenja, mučenja i ubojstva gej muškaraca u Čečeniji.

Više od stotinu muškaraca je uhićeno zbog sumnje da se radi o gej osobama u sjevernoj ruskoj republici Čečeniji. Mučeni su, pretučeni i prisiljavani da otkriju informacije o drugim gej muškarcima. Najmanje tri muškarca su do sada ubijena.

Movem(om)ent - Izložba fotografija

U prostoru Zagrebačkog plesnog centra, Ilica 10 u Zagrebu, u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana plesa, u subotu 29. travnja u 21h održat će se otvorenje izložbe fotografija autorice Nikoline Nerat Jukić pod nazivom MOVEM(OM)ENT. Izložbu će bit moguće pogledati do 21. svibnja 2017. godine.

Pokretačka ideja za stvaranje serije fotografija u okviru fotografskog projekta MOVEM(OM)ENT- MOVEMENT / MOVE / MOMENT / OM  bila je želja autorice da zabilježi pokret kao jezik putem kojeg objekt / plesač_ica progovara i prenosi interpretaciju svog viđenja stvarnosti; daje prikaz svojih mišljenja i stavova o životu, ulogama koje sami preuzimamo ili koje nam daje društvo i okolina, skrivenim željama i potisnutim nadama koje držimo za sebe u strahu od osude i nerazumijevanja.

15. Queer Zagreb fokus stavlja na žene i umjetnice

Queer Zagreb će od od 22. do 27. svibnja obilježiti 15. godinu queer umjetnosti u Hrvatskoj, a fokus ovoga puta stavlja na žene i umjetnice sa svih strana svijeta.

15. Queer Zagreb naglasit će potrebu za jačom vidljivošću i jednakošću žena ne samo u svakodnevnom životu, već i u cjelokupnom umjetničkom sustavu. Gostovanja, rezidencije, produkcije i suradnje koje vas očekuju okupit će iznimne izvođačice i umjetnice iz desetak zemalja diljem svijeta, doslovno sa svih kontinenata svijeta, kako bi se naglasila globalna prisutnost queer umjetnosti i ženskog autorstva. Ovogodišnje izdanje programa Queer Zagreb progovara i o temi podzastupljenosti ženskog glasa i u kulturama manjinskih identiteta.

AGORA 2017 - Otvorene prijave za ljetnu feminističku školu

Europski ženski lobi otvorio je poziv za feminističku ljetnu školu AGORA 2017, namijenjenu mladim braniteljicama ženskih prava. Ljetna škola održat će se od 7. do 11. rujna u Brusselu, a prijave su otvorene do 9. svibnja.

AGORA okuplja mlade feministkinje iz cijele Europe kako bi ih osnažila da djeluju i vode promjene u svijetu. Kroz petodnevnu participativnu ljetnu školu stvara se prostor u kojem će mlade samoidentificirane žene u dobi od 18 do 30 godina imati priliku promišljati, razmjenjivati ideje i međusobno se podržavati kako bi postale sigurne feminističke vođe i aktivistkinje.

‎Pravo na tjelesnu autonomiju: mizoginija i reproduktivna pravda

Kino učionica: Gledaj mizoginiju u ponedjeljak, 24. travnja u 18 sati u Mini Art-kinu (Krešimorova 2, Rijeka) organizira projekciju i razgovor na temu odnosa reproduktivnih prava i mizognijie.

Na projekciji će se prikazivati ključne scene iz filma 'Vessel' koji tematizira rad Rebecce Gomperts, aktivistkinje za pravo na prekid trudnoće, a sve kako bi kroz diskusiju došli/e do zaključka na koje su sve načine povezana reproduktivna prava i mizoginija i jesu li uopće, te na koji način danas definiramo reproduktivnu pravdu u svjetlu rasta konzervativizma u svijetu.

Djeca izbjeglice u Europi su prisiljena na prostituciju

Novi izvještaj s Harvardskog Sveučilišta navodi kako su djeca izbjeglice koja u Grčkoj očajnički pokušavaju doći do Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih dijelova sjeverne Europe prisiljena prodavati svoja tijela kako bi krijumčarima platila da im pomognu tijekom njihovih putovanja.

Izvještaj doktorice Vasileiae Digidiki i profesorice Jacqueline Bhabha iz Harvardskog centra za zdravlje i ljudska prava otkrilo je rastuću epidemiju seksualne eksploatacije i zlostavljanja djece migranata u Grčkoj.

Subscribe to this RSS feed