Prosvjedna akcija: 'Sluškinjina priča' u Zagrebu i Splitu

Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split u petak ujutro organizirale su prosvjedne akcije u Zagrebu i Splitu kako bi zakonodavnoj vlasti poručile da neće nijemo promatrati njihovo odbijanje provođenja zakona koji bi ženama osigurali osnovna ljudska prava i dostojanstven život. Aktivistkinje su akciju 'STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama' održale na posljednji dan zasjedanja sabora na Trgu svetog Marka u Zagrebu te na Narodnom trgu u Splitu.

U sklopu prosvjedne akcije aktivistkinje su izvele performans 'Sluškinjina priča' te su se obukle u haljine iz serije 'Sluškinjina priča' kako bi poručile da Hrvatska svojom politikom sve više počinje ličiti na scenarij popularne serije nastale prema romanu Margaret Atwood. Aktivistkinje su na akciji nosile i transparente s natpisima 'Radnice, a ne sluškinje', 'Država nije crkva', 'Stop nasilju nad ženama', 'Tko vodi državu?' i 'Plenkoviću, obećao si'.

Izložba i performans: Žele

U ponedjeljak, 18. prosinca u 20 sati u splitskom Klubu Kocka umjetnica Tihana Mandušić u sklopu ciklusa izložbi NMG@PRAKTIKA održat će performans i otvaranje izložbe pod nazivom 'Žele'. Umjetnica ovom izložbom istražuje različite pristupe stvaranja kojima prikazuje i ostvaruje rad u različitim tehnikama kreirajući tako naizgled zbunjujuć i višeznačan rad.

Eksperimentiranjem s aleatornim procesima, umjetnica stvara djela koja se mogu smatrati autoportretima. Ponekad se čine idiosinkratični i neobični, a ponekad tipični nusproizvodi svakodnevnog života.

Tús Nua večeras promoviraju svoj „Horizon“ u Tvornici

Prosinac iznimno plodne 2017. godine prepun je klupskih koncerata i promocija izdanja s nezavisne scene. Jedno od iznenađenja na domaćoj nezavisnoj sceni svakako je sveženski bend Tús Nua čiji je prvi album „Horizons“ odmah po izdavanju naišao na prilično dobar feedback publike i medija.

Prosvjedna akcija: STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama

Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split organiziraju prosvjednu akciju pod nazivom 'STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama'. Prosvjedna akcija će se održati u petak 15. prosinca 2017.  od 10 do 11 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu i na Narodnom trgu u Splitu.

Naime, 15. prosinca je posljednji dan još jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj nije usvojena Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

9. Zagrebi! festival / Mizoginija - jučer danas sutra

Deveti po redu Zagrebi! festival koji će se održati od 18. – 20. 12. 2017. u Kulturno informativnom centru bavit će se temom mizoginije. Festival će kroz različite forme pokušati osvijetliti fenomen mržnje prema ženama, dekonstruirati dijelove medijskih prikaza u kojima je mizoginija sastavni dio, te ponuditi izvođački sadržaj koji može popularizirati samu temu.

Prapovijesne žene bile su snažnije od današnjih profesionalnih sportašica

Znanstvenici s Cambridgea otkrili su da su prapovijesne žene imale veću snagu u gornjem dijelu tijela od, primjerice, ženskog veslačkog tima.

Kako bi ispitali koje su sve fizičke zadatke žene u prošlosti morale obavljati, istraživači su posegnuli za kostima žena koje potječu iz perioda od ranog neolitika do srednjeg vijeka. Te drevne kosti su usporedili s kostima sportašica koje su članice elitnog sportskog kluba Cambridge University Women’s Boat Club, a koje treniraju 18 sati tjedno.

Okrugli stol: Zatvor(eni) - umjetnički pogon

Okrugli stol 'Zatvor(eni) - umjetnički pogon - umjetnički i kulturni programi u zatvorima i kaznionicama' održat će se u ponedjeljak, 18. prosinca s početkom u 14:00 sati u dvorani Muller kina Europa (Varšavska 3, Zagreb). 

Okrugli stol se organizira u sklopu projekta 'Kreativni zatvori' te će se na njemu predstaviti kulturni i umjetnički programi koji su se kroz 2017. godinu odvijali u zatvorima i kaznionicama u Lipovici i Požegi te zatvorima Karlovcu i Remetincu.

Nikolina Hrga: Ujedinjene / United

Otvorenje izložbe ˝Ujedinjene˝ Nikoline Hrge održat će se u petak, 15.12 u 20h. Tim povodom održat će se i razgovor s Nikolinom Hrgom i Chiarom Bonfiglioli. Izložba je otvorena do 30.12.2017.

Od 1990. godine, kada su tekstilna industrija i industrija odjeće u Hrvatskoj zapošljavale više od 125 000 ljudi, većinom žena, do danas je posao izgubilo 110 000 tekstilnih radnica i radnika.

Kartaške večeri: Strašne žene

Ako do sada niste imali/e priliku upoznati se s društvenom igrom 'Strašne žene' koju smo predstavile u sklopu ovogodišnjeg festivala, eto prave prilike da to učinite u sklopu Grijalice. Iduća vas dva četvrtka (14. i 21. prosinca) Strašne žene od 20:00 sati čekaju u Radioni 69 (Ilica 69, Zagreb), jednoj od četiri lokacija koje u duhu adventa nude lepezu ručno izrađenih umjetničkih predmeta, maštovitih radionica i glazbenog programa. 

Portal Voxfeminae u sklopu svoje rubrike 'Strašne žene' javnost informira, ali i podsjeća, na Strašne žene koje su svojim radom pridonijele stvaranju povijesti i/li pravednijeg društva. Društvena igra s kartama za 2 do 5 igrača/-ica posveta je ženama koje su zadužile društvo svojim angažmanom na području kulture i umjetnosti, znanosti, aktivizma i teorije.

Subscribe to this RSS feed