Informativni dani o Programu podrške 2017 Zaklade Kultura nova

U nastojanju da se javni pozivi koje je Zaklada "Kultura nova" objavila 8. lipnja 2017. u okviru Programa podrške 2017 što kvalitetnije prezentiraju zainteresiranoj javnosti te organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) na području suvremene kulture i umjetnosti, Zaklada od 27. lipnja do 7. srpnja organizira informativne dane o Programu podrške 2017 u Osijeku, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Zagrebu i Splitu.

Na informativnim danima bit će detaljno predstavljeni ciljevi javnih poziva i programska područja, postupci podnošenja prijava, procjene kvalitete prijava i provedbe programa/projekata. Program podrške 2017 predstavit će Danijela Šavrljuga Todorović, voditeljica Odjela za programe podrške.

Premijera filma 3D svijet / IT'S A 3D WORLD

U subotu, 1. srpnja u ljetnom kinu Art-kina Croatia u Rijeci održat će se premijera filma 3D svijet / IT'S A 3D WORLD. Nakon projekcije filma bit će održan Q&A s protagonistima filma Svenom Maričićem i Nikolinom Radić Štivić te redateljicom i scenaristicom filma Danijelom Stanojević. Ulaz je besplatan.

Film je napravljen u javnom interesu kako bi se građani i građanke informirali/e se o svemu što se za budućnost razvija u gradu Rijeci.

Split Pride - Naša šarena štorija

Ovogodišnji, sedmi po redu Split Pride održat će se u subotu, 24 lipnja, pod sloganom 'Naša šarena štorija'. Okupljanje počinje u 17 sati u Đardinu, a Povorka će krenuti u 18 sati Ulicom kralja Tomislava, preko Marmontove i Rive do Pjace gdje će podignuti zastavu duginih boja na gradskom štandarcu.

Cilj Split Pridea 2017 je osvijetliti sve one trenutke i probleme s kojima se LGBTIQ osobe u Splitu svakodnevno suočavaju. Problemi koji okružuju LGBTIQ osobe u Splitu i Hrvatskoj su teški i bolni. Oni predstavljaju objekt svakodnevne borbe i straha. Svojim sugrađanima i sugrađankama organizatori/ce, stoga, žele ispričati svoju priču. Žele da se zna, jasno i glasno, koliko je teško biti gay osoba u Splitu.

Trg je NAŠ: Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Inicijativa Trg je NAŠ u četvrtak, 22. lipnja, u 19 sati, na Trgu maršala Tita u Zagrebu organizira okupljanje pod nazivom 'Trg je NAŠ' u sklopu kojeg će se proslaviti Dan antifašističke borbe i pobjeda nad fašizmom i ustaštvom.

Hrvatska je sa svim svojim narodima u Jugoslaviji izborila jednu od najtežih bitaka ne samo protiv nacista i fašista nego i protiv mržnje, terora i straha koji je posijao ustaški režim. Hrvatska je ne samo pobjedila već je skupa sa drugim republikama gradila i izgradila bolje društvo u čijoj modernosti i danas uživamo. No, upravo je humanost, pravedna raspodjela, dostupnost stanovanja, obrazovanja i zdravstvene skrbi te neupitan ponos na antifašističko naslijeđe jugoslovenske države i u njoj Republike Hrvatske već godinama i sve snažnije na udaru.

Tribina: Hrvatska i antifašizam

U utorak, 20. lipnja, u 18 sati u Privrednikovom domu (Preradovićeva 18, Zagreb) održat će se tribina 'Hrvatska i fašizam' na kojoj će se raspavljati o antifašizmu i njegovom značenju u Hrvatkoj.

Na Trgu maršala Tita u Zagrebu 22. lipnja u 19 h, u organizaciji Lige antifašista i uz podršku brojnih antifašističkih udruženja i stranaka ljevice, održat će se proslava Dana antifašističke borbe. Zagrebački antifašisti okupljaju se uz geslo 'Trg je naš', želeći uputiti poruku ekstremnoj desnici koja traži hitnu promjenu imena trga, smatrajući da maršalu Titu tamo nije mjesto. Istog dana, državni će vrh položiti vijence pored spomenika u Brezovici, gdje se održava državna ceremonija Dana antifašističke borbe.

BeFem organizira Ljetne feminističke igre u Beogradu

BeFem feministički kulturni centar vas poziva na BeFem Letnje feminističke igre – jednodnevni događaj posvećen feminizmu i pokretu za prava žena u Srbiji i regiji Balkana. BeFem letnje feminističke igre će se održati u nedelju, 18. lipnja s početkom u 12h u Kulturnom centru Grad, Beograd.

Olimpijske igre su u svoje redove prvi put uvrstile žene 1900. godine, četiri godine nakon održavanja prve moderne Olimpijade u Ateni. Iako su se žene izborile za više od 40% u ukupnom broju natjecatelja na ljetnim olimpijskim igrama u Brazilu 2016., ulaganje u ženske igre je nedovoljno, a ženske pobjede se ne slave glasno koliko zaslužuju. U cilju da se suprotstavi takvim praksama, BeFem organizira ljetne feminističke igre. 

Kvartovsko kino: Koraci grada 1957 - 2017

U četvrtak 15. lipnja započinje program Kvartovsko kino : Koraci grada 1957 -2017. U 21:30 u Parku 100. brigade, Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji s Design District Zagreb Festivalom 2017 predstavlja dva filma: kratki dokumentarac Moj stan iz 1962. godine, u režiji Zvonimira Berkovića te cjelovečernji igrani film Ljubica, u režiji Kreše Golika iz 1978. godine. Ulaz na projekcije je slobodan.

Iako su ovi filmovi odabrani za Design District festival jer se u njima ogleda i dio grada uz Martićevu ulicu, njihov locus vezan je i za Aveniju grada Vukovara. Tako protagonisti filma Moj stan sele iz centra grada (Mrazovićeva ulica) na današnju Savicu (Miljackina ulica), nedaleko od Avenije proleterskih brigada (danas Avenije grada Vukovara) – kao što se u filmu kaže 'u budući centar grada'. Djevojčica kroz čiji kritički pogled analiziramo Zagreb s početka 1960-ih, uočava razliku između svog novog stana, koji spada u kategoriju tzv. privremenih 'prihvatnih stanova' (sve te zgrade i dan-danas prkose vremenu), i modernističkih zgrada kakve nastaju u centru grada, kao što je npr. 1962. godine (dakle u godini kada nastaje i ovaj film) dovršen čuveni neboder za zaposlenike Narodne banke u Laginjinoj ulici arhitekta Ive Vitića, čiju stogodišnjicu rođenja obilježavamo ove godine. Ovaj Berkovićev film nagrađen je prvom nagradom u kategoriji kratkog dokumentarnog filma u Cannesu 1962. godine.

Likovno-edukativna radionica u MSU povodom Svjetskog dana izbjeglica

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se likovno – edukativna radionica za djecu azilanata i tražitelja azila te za djecu iz Zagreba.

Kroz likovni medij, polaznici će izraziti svoje stavove, emocije i razmišljanja na temu prijateljstva.

Konferencija: Uloga ponovne uporabe tekstila u cirkularnoj ekonomiji

Socijalna zadruga Humana Nova i krovna europska mreža društvenih poduzeća koja se bave ponovnom uporabom - RREUSE pozivaju vas na konferenciju pod nazivom Uloga ponovne upotrebe tekstila u cirkularnoj ekonomiji - Prakse i javne politike u Središnjoj i Istočnoj Europi koja će se održati u srijedu, 28. lipnja, od 9:00 do 13:30 u Europskoj Kući (Augusta Cesarca 6, Zagreb). Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu. Prijave su otvorene do 23. lipnja.

Konferencija se održava uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a okupit će predstavnike tekstile industrije, društvenih poduzeća, organizacija civilnoga društva i javnih tijela iz nekoliko zemalja, s ciljem povezivanja i rasprave o trenutačnom stanju, iskustvima i okruženju te preporukama za budućnost. U sklopu konferencije zainteresirani sudionici imat će priliku i organizirano posjetiti Socijalnu zadrugu Humana Nova u Čakovcu i prvi hrvatski centar za ponovnu uporabu u Prelogu.

Zlatna medalja

U nedjelju, 18. lipnja s početkom u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10) u sklopu Perforacija održat će se performans Zlatna medalja autorice Vesne Mačković. Ulaz je slobodan uz prethodnu rezervaciju karata.

Performans tijela Zlatna medalja u izazovu Vesne Mačković uz tehničku i trenersku podršku pažljivo odabrane ekipe postavlja nekoliko egzistencijalnih pitanja.

Sjećanje na divu: Jagoda Kaloper (1947 - 2016)

U ponedjeljak, 19. lipnja s početkom u 19 sati u Kinu Tuškanac će se u sklopu 26. Dana hrvatskog filma izložbom i projekcijom filmova obilježiti izniman glumački opus i pojava Jagode Kaloper.

Na njezin nedočekani 70. rođendan, kino Tuškanac i 26. Dani hrvatskoga filma pridružuju se memoraciji Jagode Kaloper izložbom njezinih fotografskih portreta u predvorju kina i projekcijom njezinih filmova u velikoj dvorani Tuškanac: prvog u kojem je nastupila (epizoda iz Ključa) te prvog i posljednjeg koji je režirala – Žena u ogledalu.

Izložba Jennifer Lyn Morone™ Inc u Galeriji Filodrammatica

Izložba Jennifer Lyn Morone™ Inc istoimene američke umjetnice otvara se u galeriji Filodrammatica u utorak, 20. lipnja 2017. u 20 sati. Ulaz je besplatan, a izložbu koja je nastala u produkciji ljubljanskog instituta suvremene umjetnosti Aksioma možete posjetiti do 8. srpnja.

Kao što smo mogli saznati na predavanju koje je sredinom svibnja održala u Filodrammatici, američka konceptualna umjetnica Jennifer Lyn Morone je 2014. godine u saveznoj državi Delaware samu sebe registrirala kao korporaciju Jennifer Lyn Morone™ Inc. Ono što je započelo kao projekt osmišljavanja prosvjeda u okviru njezinog školovanja na The Royal College of Art u Londonu, preraslo je u pravu tvrtku čija je Morone vlasnica, upraviteljica, dioničarka i osnovni proizvod. JLM Inc pritom predstavlja novi format biznisa koji je pokrenut radi određivanja vrijednosti pojedinca i provociranja vladajućeg ekonomsko-pravnog sustava iznutra.

Subscribe to this RSS feed