Trnjanski kresovi 2017

Trnjanski kresovi gorjet će po treći put otkad je 2015. obnovljena narodna tradicija obilježavanja i slavljenja Dana oslobođenja Zagreba (8. svibnja 1945.) od nacifašističkog okupatora i kvislinške ustaške vlasti tijekom Drugog svjetskog rata. Povodom 70. obljetnice Dana oslobođenja oživljena je proslava koja datira iz 80-ih godina prošlog stoljeća i upaljen je jedan krijes, a već su sljedeće, 2016. godine zasjala dva! Ove godine, 6. svibnja, njihov broj opet će se povećati, dnevni sadržaji dodatno će narasti, a večernji i noćni glazbeni program na Trnjanskom nasipu i u klubu Močvara (8. Antifa Night) zajedno s kresovima zagrijat će sva prisutna srca.

"Na mjestu gdje su snage partizanskih odreda i Narodnooslobodilačke vojske ušle u Zagreb prije 72 godine, zajedno ćemo ponovno reći odlučno NE falsificiranju hrvatske i jugoslavenske antifašističke prošlosti, izjednačavanju komunizma i samoupravnog socijalizma s nacizmom i fašizmom te ćemo se usprotiviti reafirmaciji ustaštva nauštrb pobjedničkog partizanskog pokreta i Narodnooslobodilačke borbe, koji su Hrvatskoj stvorili autentično mjesto na svijetloj strani suvremene civilizacije.

Rituali u preobraženom vremenu - Filmovi Maye Deren

Novi Kratki utorak (2. svibnja, kino Tuškanac, u 21 sat) u potpunosti je posvećen jednoj od najpoznatijih redateljica svih vremena, pogotovo ako govorimo o avangardnom i eksperimentalnom, ali i feminističkom filmu - Mayi Deren.

Ova plesačica, koreografkinja, pjesnikinja, spisateljica i fotografkinja rođena u Kijevu pod imenom Eleanora Derenkovskaja, upisala se u imigrantima ispunjenu povijest američkog filma prvenstveno sa svojim debitantskim djelom iz 1943. napravljenim u kolaboraciji s tadašnjim suprugom Alexanderom Hammidom 'Mreže popodneva' ('Meshes of the Afternoon'), jednim od najutjecajnijih filmova svih vremena (od Stana Brakhagea do Davida Lyncha). U njemu, kao i ostalim svojim filmovima kombinirala je interes za ples, subjektivnu psihologiju i nadrealno, koristeći mnoge u to vrijeme inovativne tehnike kao što su višestruke ekspozicije, elipse, slow-motion i sl.

Izložba karikatura Nataše Rašović Bodiš "Mi, vi, oni"

Izložba karikatura Nataše Rašović Bodiš "Mi, vi, oni" otvara se u četvrtak, 4. svibnja u 19h u galeriji "Montenegrina" (Trnjanska cesti 25) u Zagrebu.

Iako je odavno dosegnula kvalitetu koja zaslužuje redovno pojavljivanje i objavljivanje u medijima, Nataša je na žalost žrtva ukupnog odnosa prema karikaturi u Hrvatskoj kakvom svjedočimo posljednjih godina - stoji u pozivu na izložbu.

Tribina: Teorija roda na udaru katoličke ideologije

Udruga Domine poziva vas na drugo događanje u okviru manifestacije Mjesečnica. U petak, 28.04., u Info zoni (Ulica Jerina 1, Split) s početkom u 18 sati održat će se tribina pod nazivom ''Teorija roda na udaru katoličke ideologije''.

Tribina će se baviti pojmom roda te pokušati odgovoriti na pitanje zašto je taj pojam sporan, prije svega unutar katoličke crkve. Radi li se doista o nerazumijevanju teorije roda ili o još jednom pojmu koji se zloupotrebljava od strane isključivih i konzervativnih grupa unutar crkve i samog društva? Je li konstrukcija rodna ideologija isključivo protiv žena i/ili se iza toga krije potreba kontrole procesa i moći u cjelokupnom društvu?

Zaustavite mučenja i ubojstva gej muškaraca u Čečeniji!

Lezbijska grupa Kontra u srijedu, 26. travnja u 10 sati organizira prosvjednu akciju ispred Veleposlanstva Ruske Federacije (Bosanska 44, Zagreb) na kojoj će od vlasti Ruske Federacije zatražiti da odmah istraže sva zlodjela i privedu pravdi sve odgovorne za uhićenja, mučenja i ubojstva gej muškaraca u Čečeniji.

Više od stotinu muškaraca je uhićeno zbog sumnje da se radi o gej osobama u sjevernoj ruskoj republici Čečeniji. Mučeni su, pretučeni i prisiljavani da otkriju informacije o drugim gej muškarcima. Najmanje tri muškarca su do sada ubijena.

Movem(om)ent - Izložba fotografija

U prostoru Zagrebačkog plesnog centra, Ilica 10 u Zagrebu, u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana plesa, u subotu 29. travnja u 21h održat će se otvorenje izložbe fotografija autorice Nikoline Nerat Jukić pod nazivom MOVEM(OM)ENT. Izložbu će bit moguće pogledati do 21. svibnja 2017. godine.

Pokretačka ideja za stvaranje serije fotografija u okviru fotografskog projekta MOVEM(OM)ENT- MOVEMENT / MOVE / MOMENT / OM  bila je želja autorice da zabilježi pokret kao jezik putem kojeg objekt / plesač_ica progovara i prenosi interpretaciju svog viđenja stvarnosti; daje prikaz svojih mišljenja i stavova o životu, ulogama koje sami preuzimamo ili koje nam daje društvo i okolina, skrivenim željama i potisnutim nadama koje držimo za sebe u strahu od osude i nerazumijevanja.

15. Queer Zagreb fokus stavlja na žene i umjetnice

Queer Zagreb će od od 22. do 27. svibnja obilježiti 15. godinu queer umjetnosti u Hrvatskoj, a fokus ovoga puta stavlja na žene i umjetnice sa svih strana svijeta.

15. Queer Zagreb naglasit će potrebu za jačom vidljivošću i jednakošću žena ne samo u svakodnevnom životu, već i u cjelokupnom umjetničkom sustavu. Gostovanja, rezidencije, produkcije i suradnje koje vas očekuju okupit će iznimne izvođačice i umjetnice iz desetak zemalja diljem svijeta, doslovno sa svih kontinenata svijeta, kako bi se naglasila globalna prisutnost queer umjetnosti i ženskog autorstva. Ovogodišnje izdanje programa Queer Zagreb progovara i o temi podzastupljenosti ženskog glasa i u kulturama manjinskih identiteta.

‎Pravo na tjelesnu autonomiju: mizoginija i reproduktivna pravda

Kino učionica: Gledaj mizoginiju u ponedjeljak, 24. travnja u 18 sati u Mini Art-kinu (Krešimorova 2, Rijeka) organizira projekciju i razgovor na temu odnosa reproduktivnih prava i mizognijie.

Na projekciji će se prikazivati ključne scene iz filma 'Vessel' koji tematizira rad Rebecce Gomperts, aktivistkinje za pravo na prekid trudnoće, a sve kako bi kroz diskusiju došli/e do zaključka na koje su sve načine povezana reproduktivna prava i mizoginija i jesu li uopće, te na koji način danas definiramo reproduktivnu pravdu u svjetlu rasta konzervativizma u svijetu.

Zelena čistka: Podsused 2017

Nakon uspješno odrađene dvije Zelene čistke u protekle dvije godine, BIOM i Sindikat biciklista vas ponovno pozivaju da im se pridružite i ove godine. Akcija čišćenja šumarka uz lokalnu prometnicu blizu mjesta gdje se potok Dolje ulijeva u rijeku Savu održava se u subotu 22. travnja u Podsusedu s početkom u 9:30. Taj dio Save, sjeverno od Podsusedskog mosta, pripada Natura 2000 mreži i važno je područje za vrste i stanišne tipove.

Pridonesite i vi čišćem okolišu ovom akcijom koja može biti početak jedne lijepe priče o izgradnji nove biciklističko-pješačke staze prema Zaprešiću. Mjesto koje se tretira kao odlagalište smeća moglo bi jednog dana postati atraktivna trasa za izletnike_ce i zaljubljenike_ce u prirodu te dnevna ruta onima koji_e bicikliraju na posao/u školu/faks.

Poezija u vrtu: Predstavljanje pobjednica Goranovog proljeća

U subotu, 22. travnja u 15 sati Klub studenata Filozofskog fakulteta povodom Dana planeta Zemlje i Dana hrvatske knjige organizira čitanje poezije poznatih i manje poznatih autora i autorica. Ove će godine ponovno pokrenuti svoju dugogodišnju tradiciju te predstaviti radove ovogodišnjih dobitnica nagrada 'Goran' i 'Goran za mlade pjesnike' - Dortu Jagić i Moniku Herceg. 

Spisateljica, prevoditeljica i ugledna pjesnikinja Dorta Jagić ovogodišnja je dobitnica Goranovog vijenca. Goranov vijenac najuglednija je hrvatska pjesnička nagrada koja se dodjeljuje za ukupan doprinos hrvatskoj poeziji.

FIJUK ZG: Sajam malih izdavača

U subotu, 22. travnja s početkom u 12 sati u Galeriji Greta (Ilica 92) održat će se prvi zagrebači Fijuk, odnosno sajam i izložba malih izdavača te noćni kulturno-umjetnički program. Riječ je o izdavačima koji tiskaju, printaju, fotokopiraju, umnažaju dakle objavljuju knjige, stripove, časopise, fanzine, tejpove i plakate. 

Kako su pokretači/ce Fijuka reki/e, "Fijuk je mreža malih izdavača, festivala i autora iz Jadranskog basena i šire. Povlačimo linije između tačaka na mapi i sledimo taj put. Srećemo se u Fijuk laboratorijama i tamo stvaramo nešto novo... Zatičemo sebe na periferiji prostranog predela, na kojem se naš pionirski čvor oslanja na one do sebe, da bi opstao. Svi zavisimo od mreže, to je veliki okean čvorova i užadi, spona i preseka, širokih puteva i slepih ulica. To je srce oktopusa."

Kratke slike: Žensko nasljeđe hrvatskog kratkog filma

U četvrtkak, 20. travnja u 19:30 u MM centru u sklopu projekta Kratke slike održat će se projekcije filmova Tatjane Ivanišević Dunje (Žemsko), Tanje Ivančić (Grad u izlogu, Putositnice) i Tanje Golić (Slučajno). Nakon projekcije filmova okčekuje nas razgovor s redateljicom Tanjom Golić i glumicom Lanom Barić, koje će komentirati siromašnoa, ali značenjski neiscprno žensko nasljeđe hrvatskog filma te iznalaženje novih formi za neiskorjenjiv motiv potrage za srećom i smislom. Razgovor moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović. 

Prvi hrvatski film koji se na autentičan način bavi onim specifično ženskim nastao je na nekoliko teškom mukom iskamčenih metara 8 milimetarske vrpce u Kinoklubu Split davne 1968. godine. Snimila ga je žena kojoj je to bio i ostao posljednji film – pjesnikinja i profesorica povijesti Tatjana Ivanišević zvana Dunja. Ironičan naslov njenog eksperimentalnog jedinca Žemsko aludira na podcijenjeno mjesto žena i ženskog u muškarcima napućenom svijetu filma i umjetnosti.

Mjesec ženskog aktivizma - radionice

Udruga PaRiter provodi projekt 'Mjesec ženskog aktivizma' koji ima za cilj povezivanje i osnaživanje žena svih generacija na području Primorsko-goranske županije edukacijom o ženskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i aktivističkom djelovanju te stvaranju temelja i baze za njihovo umrežavanje i suradnju odnosno za jačanje ženskog pokreta na području PGŽ-a.

Interaktivnim radionicama u travnju i svibnju 2017. ženama koje žive u Rijeci i okolici te na otocima Cresu i Krku približit će se informacije o tome kako prepoznati diskriminaciju, uznemiravanje, spolno uznemiravanje te kako osnažiti žene da postanu vidljive i aktivne u borbi s tradicionalnim obrascima patrijarhalnosti.

Subscribe to this RSS feed