Jenna Mahay: Transnacionalni pokret i borba za kontrolu nad ženskim tijelima

U utorak, 16. svibnja u 19 sati u Centru za ženske studije (Dolac 8, Zagreb) održat će se predavnje Jennye Mahay pod nazivom 'Od ružičaste vrpce do ružičastih kapica: transnacionalni pokret i borba za kontrolu nad ženskim tijelima'. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Da je ružičasta vrpca širom svijeta postala simbolom u kampanjma za žensko zdravlje dobro je poznato, no zadnja dva desetljeća ružičasta boja, osim simbola ženske solidarnosti, postaje i mjestom komodifikacije te se koristi u komercijalne svrhe pa čak i za popravljanje imidža zlostavljača žena.

Tko kontrolira značenja oko ružičaste boje i sigurnosti ženskog tijela? Koji su načini seksualizacije pitanja ženskog zdravlja? Kako se žene povezuju sa simbolom ružičastih kapica (pussyhats) u transnacionalnom pokretu u različitim kulturalnim i povijesnim kontekstima te koja je uloga SAD u širenju toga simbola? Na ova pitanja odgovore će ponuditi Jenna Mahay, gošća Centra za ženske studije.

Jenna Mahay profesorica je na Odsjeku za sociologiju Sveučilišta u Chicagu. Područja njezinog interesa su žensko zdravlje i društvena konstrukcija ženske seksualnosti, kulturna ekonomija seksualnosti u urbanom okruženju i dr.

Više informacija o događanju možete potražiti na Facebook stranici eventa
Zadnja izmjena: 15-05-2017 @ 15:34