Kino na Trešnjevačkom placu: 'Katedrale' i 'Ruke nad gradom'

U subotu, 8. srpnja, s početkom u 21 sat na Trešnjevačkom placu u organizaciji BLOK-a održat će se druga večer filmskog programa 'Stanovanje na filmu', u sklopu koje će biti prikazan dokumentarni film 'Katedrale' (r: K. Kästner, 2013.) te igrani film 'Ruke nad glavom' (r: F. Rosi, 1963.). Kustosica druge večeri ciklusa 'Politika reprezentacije' je Petra Belc.

Urbanizacija suvremene Kine, temeljena na financijskim spekulacijama i smatrana 'kraljevskim putem' u modernost, te političko-ekonomske malverzacije u kontekstu prostornog širenja Napulja sredinom prošlog stoljeća tematske su okosnice drugog dijela filmskog programa posvećenog načinima prikazivanja stanovanja na filmu.

Početkom 2000-ih, na unosnom valu eksploatacije  ruda, Kina je započela s urbanizacijom područja na granici s Mongolijom, u kojemu je nastao danas naširoko poznat i impresivan 'grad duhova' — Kangbashi. Navodno osmišljen po uzoru na Peking, velebno preizgrađen Kangbashi iz niza je razloga dugo vremena ostao gotovo potpuno nenaseljen; s jedne strane stambeni su kvadrati postali jedina logična investicija dijela stanovištva koje je profitiralo od regionalnog prirodnog bogatstva, dok su s druge građevinski poduzetnici nakon sloma tržišta 2011. odlučili zadržati nekretnine ne bi li im u budućnosti cijena ipak možda porasla. Njemački redatelj Konrad Kästner preklopio je kadrove praznoga grada snimateljice Eve Katharine Bühler s tekstom pripovjetke Michaela Endea u nagrađivani filmski esej Katedrale. Riječ je o poetskom i meditativnom osvrtu na ekonomsku podlogu razapetosti ovoga kineskog grada u prostoru između stagnacije i razvoja.

Nekritičko vjerovanje u moć novca i boga provlači se i kroz neorealističku političku dramu talijanskog redatelja Francesca Rosija Ruke nad gradom za koju je autor 1963. osvojio venecijanskog Zlatnog Lava. Poratni Napulj mjesto je neprekidne borbe protiv korupcije i kriminala u strukturama gradske vlasti, koju Rosi precizno ocrtava kao idealan i složen poligon za plodnu suradnju utjecajnih građevinskih spekulanta i mreže gradonačelnikovih ljudi, ujedinjenih u borbi za profitom i moći. 

Udaljeni miljama i desetljećima, kineski 'grad duhova' i Napulj 1960-ih približavaju se jedno drugome kao dvije verzije uznemirujućeg portreta kapitalističkog grada.

Filmski program 'Stanovanje na filmu' dio je projekta Umjetnici za kvart 2 koji se financira sredstvima Zaklade "Kultura Nova", Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Program se održava uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Više informacija o događanju možete potražiti na službenim stranicama BLOK-a.
Zadnja izmjena: 06-07-2017 @ 15:56