Vanja Bućan u Foto galeriji LANG

U Foto galeriji LANG (Langova 15, Samobor) u nedjelju, 10. prosinca u podne otvara se izložba Vanje Bućan pod nazivom Placebo / Mauerhasen, a radovi iz ove serije predstavljeni su i na aktualnoj izložbi Visons of Nature u bečkom Kunst Hausu Wien.

U godinama nakon prve industrijske revolucije djelovanjem čovjeka naš se planet beskrajno promijenio i to brže negoli ikad ranije. U posljednja dva stoljeća dogodilo se nemilosrdno iskorištavanje zemljanih bogatstva što su bila gomilana tijekom miliona godina. No, ekološke katastrofe uzrokovane ekspanzionističkom politikom i ekonomskim težnjama svjetskih vladara, vlasti ili kompanija, mnogo su starije od izuma parne mašine. Ljudima je moralo izgledati očaravajuće i oslobođavajuće otkriće da su u mogućnosti osvojiti i podrediti prirodu čija je moćna snaga bila nepoznata. U vremenu i razdoblju „antropocena“, ljudske intervencije u prirodu uobičajene su i redovite. Slijedom toga odnosi između prirodnog i umjetnog česta su tema propitkivanja od strane stručnjaka, ekologa i umjetnika. Međutim, vizualna kultura još je uvijek fascinirana i inspirirana strukturama, oblicima i obrascima koji proizlaze iz prirode i pronalaze put do ljudske uporabe u svakidašnjem životu.

Umjetnica i fotografkinja Vanja Bućan propitkuje ta temeljna pitanja, jer njezin rad stalno fluktuira između dokumentarnog narativa i prikazanih slika. Štoviše, katkad je dosta teško procijeniti da li su njene slike „uzete“ ili „napravljene“; na taj način umjetnica izaziva percepciju promatrača. U seriji fotografija PLACEBO ona preispituje odnose između prirode i kulture, između prirodnog i umjetnog. Uloga čovjeka u njenim slikama uloga je objekta u prirodnom ambijentu, i to u istom odnosu kao i kad je priroda postaje objekt čovjeka. U tim performativnim fotografijama umjetno proizvedeni produkti spajaju se s prirodnom strukturom. Ipak, posredovani slikom ti objekti gube na važnosti i postaje svejedno gledamo li mjesec ili žuti balon. Slika je u digitalnoj eri sklona manipulacji, adaptaciji i retušu, i mnoge ikoničke slike koje su nalik fotografiji zapravo su konstrukcije i umjetno su složene. Fotografije u seriji PLACEBO nisu krivotvorine u tehničkom smislu, ali nas navode na pitanje što se zapravo vidi – jesu li situacije stvarne ili konstruirane, jesu li objekti na njima prirodni ili artificijelni.

S druge strane senzibilitet i interes autorice za intervencije u okolinu vidljiv je i u novom projektu MAUERHASEN, usmjeren na artificijelnu strukturu koja je izvorno imala geopolitičko značenje. Berlinski zid i svi drugi zidovi na zemlji koji, sasvim suprotno vjerskim, etničkim i ideološkim sistemima, označavaju granice, režu brutalno grad i dijele stanovništvo neprolaznom granicom. To je strana intervencija u prirodu i urbano planiranje. Stvaranjem bizarnih situacija na simboličkim dijelovima nekadašnjeg zida, umjetnica preispituje utjecaj fizičkih i mentalnih barijera u svakodnevnom iskustvu. (tekst Mihe Colnera)

Foto galerija LANG otvorena je subotom i nedjeljom od 11 do 13 te od 16 do 19 sati.

Izložba Vanje Bućan otvorena je od 10. do 17. prosinca te od 14. siječnja do 4. veljače 2018.

Zadnja izmjena: 07-12-2017 @ 11:36