Osmomartovski vodič

Povodom Dana žena koji se obilježava diljem svijeta 8. ožujka, očekuju nas mnoge tribine, predavanja, diskusije, projekcije, performansi i ostali događaji koji su posvećeni ženama, njihovim pravima, postignućima i stvaralaštvima.

Kako je spektar događanja ove godine veoma raznovrstan kako tematski, tako i geografski, za vas smo izvojilie neke od događanja za koje smatramo da su svakako vrijedni vaše pažnje.

♡ ♡ ♡

Danas se u Rijeci na Medicinskom fakultetu između 16 i 19 sati održava 'Živa knjižnica: Priče koje pišu žene', a event je planiran i za 8. ožujka od 16 do 19.30 sati u Narodnoj čitaonici na Korzu.

U ovoj knjižnici ljudi su knjige, a priče nisu fikcija! 'Knjige' žive knjižnice su žene koje na svakodnevnoj bazi doživljavaju diskriminaciju na nekoliko osnova – ali uvijek radi onoga što one jesu, ne onoga što biraju biti. Priče koje pišu žene govore o tome kako je biti pripadnica vjerske ili nacionalne manjine, transrodna osoba, žena s invaliditetom, kako je preživjeti rak ili živjeti sa psihičkom bolesti. Izbor knjiga je doista velik i sve priče su veoma poučne i vrijedne.

Posjetitelji/ce će moći birati između različitih 'živih knjiga'. Neki od ponuđenih naslova su: transrodna osoba, azilantkinja, majka djevojčice s poremećajem iz autističnog spektra, beskućnica, lezbijka, žena s invaliditetom... Izbor je na Vama: sami birate što želite 'pročitati'. 

U petak, 4. ožujka s početkom u 11 sati Ured za informiranje u RH organizira tribinu 'Uloga žena u politici: Zastupljenost i ravnopravno sudjelovanje'. Na tribini će se govoriti o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj, podzastupljenosti žena na izbornim listama, provedbi zakona i perpesktivi žena u politici.

Moderatorica tribine je novinarka Zrinka Vrabec Mojzeš, uvodno izlaganje će održati Marjeta Šinko, iz Centra za ženske studije, FPZG.

Istog dana s početkom u 17:30 sati u Hub385 'Ladies of New Business' okupit će se više od 150 muškaraca i žena iz ICT industrije.

Poduzetnice koje razvijaju svoje tehnološke startupe, aktivistkinje koje razvijaju nove društveno-korisne tehnološke projekte te inženjerke i kreativke poput dizajnerica ili programerki okupit će se kako bi kroz panele i diskusije pokušalie pronaći rješenja za probleme s kojima se žene susreću u razvoju digitalne karijere.

Osim razmjene iskustava, druženja i umrežavanja, moguće je sudjelovati i u programu mentoriranja ‘Digitalni karanfil’, čiji je cilj povezivanje žena koje svoju digitalnu karijeru žele unaprijediti ili razvijati s mentorima/cama koji im svojim iskustvom, savjetom, ali i pripravništvom mogu omogućiti brži osobni i poslovni razvoj. 

Petak privedite kraju uz Zbeletronov event koji uključuje tribinu o ženama u glazbi, vegansku tortu i domoljubni dresscode, posvećen je jačanju domoljublja u lezBijskim krugovima.

Na tribini govore članice benda ŽenTena Rak (Vlasta Popić), Ivana PicekLucija Potočnik(ex Mika Male), Jordi Ilić (Tús Nua), a moderira Antonela Marušić uz pomoć Dine Jokanović (ZbeLeTron).

Od 6. do 8. ožujka u 17 nezavisnih kina diljem Hrvatske Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača i Hrvatski audiovizualni centar u sklopu programa 'Ženijalni vikend – Kino 8. mart'  donose izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu.

U sklopu programa Ženijalnog vikenda bit će prikazani filmovi poput 'Ida' Pawela Pawlikowskog, 'Still Alice' Richarda Glatzera i Washa Westmorelandsa, 'Mommy' redatelja Xaviera Dolana, 'Two Days, One Night' braće Dardenne i 'Mother, I love you' koji potpisuje Janis NordsOd domaćih ostvarenja na programu se nalaze 'Zagreb Cappucino' Vanje Sviličić i 'Ljubavna odiseja' Tatjane Božić

U ponedjeljak, 7. ožujka s početkom u 19 sati, u BAZI (Adžijina 11 u Zagrebu) K-zona organizira tribinu 'Žene, umjetnice, radnice: Feminističke prakse i umjetnički rad žena'.

Tribina će se kritički promotriti ideju o emancipaciji žena na umjetničkoj sceni, proučiti kako feminističke prakse i rad umjetnica funkcioniraju unutar okvira neoliberalnog tržišnog i heteropatrijarhalnog društvenog sistema, te na koji način umjetnički i aktivistički kolektivi i radnice pregovaraju s dominantnom kulturom u kojoj žive i koja ih je oblikovala. 

O feminističkim intervencijama u javni prostor, statusu umjetnica, ulozi medija u promociji rada umjetnica, marketinškom potencijalu umjetničkog stvaralaštva žena, te u konačnici životu i radu samostalne umjetnice govore: Ana Kutleša, Leila TopićGabrijela Ivanov i Marija Andrijašević, a raspravu moderira Marino Čajdo, koordinator programa Vox Feminae Platforme.

Također će u ponedjeljak, 7. ožujka u 19:30 Udruga sudskih tumača i prevoditelja u splitskoj Info zoni (Jerina 1) otvoriti izložbu 'Muškarci, žene i jezik' s ciljem osvještavanja i naglašavanja utjecaja jezika na društvo i podređen položaj žena u društvu.

Izložbu su pripremile Branka Šegvić i Tanja Radmilo, sociološki osvrt dala je Blanka Čop, a autor fotografija je Edi Matić. Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.

♀ ♀ ♀

Na sam Dan žena, održava se niz događanja, između kojih i dva marša u Zagrebu te već spomenuta 'Živa knjižnica' u Rijeci. 

Od 10h do 12 sati u Hrvatskom saboru (Trg Sv.Marka 6, dvorana Josip Šokčević) B.a.B.e. će održati tematsku saborsku sjednicu povodom Međunarodnog dana žena. 

Tijekom sjednice svoja desetominutna izlaganja predstavit će studenti i studentice Pravnog, Filozofskog i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te mladi članovi i članice nekoliko političkih stranaka na temu demografske politike. Potom slijedi saborska rasprava svih prisutnih; od predstavnika/ca institucija do predstavnika/ca civilnog društva.

U organizaciji Ženske mreže Hrvatske održat će se marš pod nazivom 'Ženama je dosta!' koji starta u 11 sati na Trgu žrtava fašizma.

“I ove godine, u 20. godini od osnivanja Ženske mreže, obilježavamo 8.mart, Međunarodni dan žena, centralnim događajem u Zagrebu. „ŽENAMA JE DOSTA!“ središnja je poruka protesta koji započinje u utorak 8.3. u 11 sati okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, odakle ćemo krenuti Ulicom Račkog, zatim Jurišićevom, preko Trga Bana J. Jelačića do Trga sv. Marka, na kojem ćemo u 12 sati održati program i izraziti svoje nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i sve glasnijim najavljivanjem mjera i propisa koje vode pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu.”

S početkom u 18 sati, u Parku kralja Petra Krešimira IV u Zagrebu održat će se 'Noćni marš - 8. mart' na kojemu će okupljeni/e upozoriti na problem mitologiziranja feminističke borbe za prava žena. 

Pozvani su svi i sve kojie se zalažu za ljudska prava i borbu protiv nasilja da se pridruže maršu koji će krenuti prema Zrinjevcu. Cilj marša je naglasiti kako žene većinu radne i proizvodne snage u industrijama koje se praktički nalaze pred potpunim nestankom, kao i na činjenicu da čine većinu onih koje se bave, u kapitalističkom društvu, najslabije plaćenim uslužnim i javnim djelatnostima, gdje rade u feministički prepoznatima 'nesigurnim i nestabilnim' uvjetima rada. 

Istovremeno, u organizaciji Centra za ženske studije i Francuskog instituta u Zagrebu održava se razgovor o Simone de Beauvoir, povodom prvog hrvatskog prijevoda knjige Drugi spol. 

Susret će otvoriti veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, Michèle Boccoz. U razgovoru sudjeluju Nadežda Čačinović, Ingrid Šafranek, Andrea Zlatar Violić te urednica knjige Nives Tomašević i prevoditeljica Mirna Šimat.

U 19 sati će se u knjižnici S. S. Kranjčevića (Zapoljska 1 u Zagrebu) održati predavanje Sanje Horvatinčić 'Izbrisane: o upisivanju žena u javni prostor Zagreba' na kojem će se raspravljati o prisutnosti žena u javnom prostoru grada Zagreba.

Nešto kasnije, s početkom u 20 sati, u Književnom budoaru kluba Booksa, na tribini Književnost, između gostovat će Ivana Sajko, hvaljena i često nagrađivana dramaturginja, spisateljica, teoretičarka i performerica.

Iza Ivane Sajko stoje tri prozne knjige i niz dramskih tekstova za koje je dobila brojne nagrade. Osim što piše, Sajko je neprekidno na sceni i sama izvodi svoje dramske tekstove. Na tribini koju će moderirati Dunja Kučinac, Sajko će govoriti o svojoj suradnji s glazbenicima i snažnom scenskom povezivanju dramskog teksta s komponentom glazbe.

U 20:30 sati Filmske večeri u Močvari organiziraju raspravu 'Feminizam + film: Ljubav na drugi pogled' o gorućim pitanjima filmskih praksi i teorija, te projekciju dokumentarca, autobiografskog i autorefleksivnog filmskog kolaža Jagode Kaloper. Na raspravi će sudjelovati Ankica Čakardić, Janica Tomić i Jagoda Kaloper, a moderatorica je Mima Simić.

Na raspravi će se razgovarati o feminističkom teoretiziranju i čitanju filma, praksama koje je iznjedrio te o emancipaciji gledateljstva. 

Istoga dana, u Varaždinu Udruga Izražena će ispred Gradske vijećnice održati kazališni performans Ksenije Krčar 'Osmi mart - Mi smo art'  kojim se želi istaknuti glavna djelatnost udruge – kulturni i umjetnički sadržaji, ali i napraviti distinkcija i naglasiti da žene nisu imale uvijek mogućnost da se bave onim što vole i žele niti da se izraze, a mnoge nemaju ni danas.

Kazališni performans u režiji Ksenije Krčar okupit će profesionalce i amatere, žene i muškarce, a bit će svojevrsni hommage borbi za ljudska prava kroz reminiscenciju stvarnog događaja koji je prethodio ravnopravnosti koju žene uživaju danas. Nakon performansa u Medinoj škrinji priprema se Izraženi Party uz slušaonicu ženskih glazbenica (Morana Krpan) i video Anje Strelec posvećen ženama. 

 

 

Zadnja izmjena: 04-03-2016 @ 15:41