Održana konferencija "Radnopravnost svima!"

U petak, 21. travnja, u zagrebačkom hotelu International održana je konferencija “Radnopravnost 2017. – Radno okruženje ponosno na raznolikost” kao dio aktivnosti projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” kojeg financira Europska unija a sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Zaustavite mučenja i ubojstva gej muškaraca u Čečeniji!

Lezbijska grupa Kontra u srijedu, 26. travnja u 10 sati organizira prosvjednu akciju ispred Veleposlanstva Ruske Federacije (Bosanska 44, Zagreb) na kojoj će od vlasti Ruske Federacije zatražiti da odmah istraže sva zlodjela i privedu pravdi sve odgovorne za uhićenja, mučenja i ubojstva gej muškaraca u Čečeniji.

Više od stotinu muškaraca je uhićeno zbog sumnje da se radi o gej osobama u sjevernoj ruskoj republici Čečeniji. Mučeni su, pretučeni i prisiljavani da otkriju informacije o drugim gej muškarcima. Najmanje tri muškarca su do sada ubijena.

Movem(om)ent - Izložba fotografija

U prostoru Zagrebačkog plesnog centra, Ilica 10 u Zagrebu, u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana plesa, u subotu 29. travnja u 21h održat će se otvorenje izložbe fotografija autorice Nikoline Nerat Jukić pod nazivom MOVEM(OM)ENT. Izložbu će bit moguće pogledati do 21. svibnja 2017. godine.

Pokretačka ideja za stvaranje serije fotografija u okviru fotografskog projekta MOVEM(OM)ENT- MOVEMENT / MOVE / MOMENT / OM  bila je želja autorice da zabilježi pokret kao jezik putem kojeg objekt / plesač_ica progovara i prenosi interpretaciju svog viđenja stvarnosti; daje prikaz svojih mišljenja i stavova o životu, ulogama koje sami preuzimamo ili koje nam daje društvo i okolina, skrivenim željama i potisnutim nadama koje držimo za sebe u strahu od osude i nerazumijevanja.

15. Queer Zagreb fokus stavlja na žene i umjetnice

Queer Zagreb će od od 22. do 27. svibnja obilježiti 15. godinu queer umjetnosti u Hrvatskoj, a fokus ovoga puta stavlja na žene i umjetnice sa svih strana svijeta.

15. Queer Zagreb naglasit će potrebu za jačom vidljivošću i jednakošću žena ne samo u svakodnevnom životu, već i u cjelokupnom umjetničkom sustavu. Gostovanja, rezidencije, produkcije i suradnje koje vas očekuju okupit će iznimne izvođačice i umjetnice iz desetak zemalja diljem svijeta, doslovno sa svih kontinenata svijeta, kako bi se naglasila globalna prisutnost queer umjetnosti i ženskog autorstva. Ovogodišnje izdanje programa Queer Zagreb progovara i o temi podzastupljenosti ženskog glasa i u kulturama manjinskih identiteta.

AGORA 2017 - Otvorene prijave za ljetnu feminističku školu

Europski ženski lobi otvorio je poziv za feminističku ljetnu školu AGORA 2017, namijenjenu mladim braniteljicama ženskih prava. Ljetna škola održat će se od 7. do 11. rujna u Brusselu, a prijave su otvorene do 9. svibnja.

AGORA okuplja mlade feministkinje iz cijele Europe kako bi ih osnažila da djeluju i vode promjene u svijetu. Kroz petodnevnu participativnu ljetnu školu stvara se prostor u kojem će mlade samoidentificirane žene u dobi od 18 do 30 godina imati priliku promišljati, razmjenjivati ideje i međusobno se podržavati kako bi postale sigurne feminističke vođe i aktivistkinje.

‎Pravo na tjelesnu autonomiju: mizoginija i reproduktivna pravda

Kino učionica: Gledaj mizoginiju u ponedjeljak, 24. travnja u 18 sati u Mini Art-kinu (Krešimorova 2, Rijeka) organizira projekciju i razgovor na temu odnosa reproduktivnih prava i mizognijie.

Na projekciji će se prikazivati ključne scene iz filma 'Vessel' koji tematizira rad Rebecce Gomperts, aktivistkinje za pravo na prekid trudnoće, a sve kako bi kroz diskusiju došli/e do zaključka na koje su sve načine povezana reproduktivna prava i mizoginija i jesu li uopće, te na koji način danas definiramo reproduktivnu pravdu u svjetlu rasta konzervativizma u svijetu.

Djeca izbjeglice u Europi su prisiljena na prostituciju

Novi izvještaj s Harvardskog Sveučilišta navodi kako su djeca izbjeglice koja u Grčkoj očajnički pokušavaju doći do Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih dijelova sjeverne Europe prisiljena prodavati svoja tijela kako bi krijumčarima platila da im pomognu tijekom njihovih putovanja.

Izvještaj doktorice Vasileiae Digidiki i profesorice Jacqueline Bhabha iz Harvardskog centra za zdravlje i ljudska prava otkrilo je rastuću epidemiju seksualne eksploatacije i zlostavljanja djece migranata u Grčkoj.

Zelena čistka: Podsused 2017

Nakon uspješno odrađene dvije Zelene čistke u protekle dvije godine, BIOM i Sindikat biciklista vas ponovno pozivaju da im se pridružite i ove godine. Akcija čišćenja šumarka uz lokalnu prometnicu blizu mjesta gdje se potok Dolje ulijeva u rijeku Savu održava se u subotu 22. travnja u Podsusedu s početkom u 9:30. Taj dio Save, sjeverno od Podsusedskog mosta, pripada Natura 2000 mreži i važno je područje za vrste i stanišne tipove.

Pridonesite i vi čišćem okolišu ovom akcijom koja može biti početak jedne lijepe priče o izgradnji nove biciklističko-pješačke staze prema Zaprešiću. Mjesto koje se tretira kao odlagalište smeća moglo bi jednog dana postati atraktivna trasa za izletnike_ce i zaljubljenike_ce u prirodu te dnevna ruta onima koji_e bicikliraju na posao/u školu/faks.

Indijska Škola za pravdu žrtve trgovine ljudima obučava da postanu pravnice

Indija je poznata kao zemlja s najvećim postotkom žrtava lanaca krijumčarenja ljudima. Iako je u slučaju traffickinga nemoguće doći do točnih brojeva, UN procjenuje kako u Indiji postoji 3 milijuna osoba koje se bave seksualnim radom, od čega je 40 posto djevojčica i dječaka, uglavnom pripadnika_ca etničkih manjina i nižih kasta, koji_e su žrtve lanca trgovine ljudima.

Prema navodima organizacije Free A Girl, broj osuđenih krijumčara iznimno je malen jer se slučajevi na sudu odbacuju zbog nedostatka dokaza ili nedostatka odvjetnika_ca i tužitelja_ica koji su specijalizirali slučajeve seksualne eksploatacije. U 2015. godini samo je 55 slučajeva u čitavoj Indiji rezultiralo zatvorskim kaznama. Međutim, od ove bi se godine situacija mogla značajno popraviti.

Poezija u vrtu: Predstavljanje pobjednica Goranovog proljeća

U subotu, 22. travnja u 15 sati Klub studenata Filozofskog fakulteta povodom Dana planeta Zemlje i Dana hrvatske knjige organizira čitanje poezije poznatih i manje poznatih autora i autorica. Ove će godine ponovno pokrenuti svoju dugogodišnju tradiciju te predstaviti radove ovogodišnjih dobitnica nagrada 'Goran' i 'Goran za mlade pjesnike' - Dortu Jagić i Moniku Herceg. 

Spisateljica, prevoditeljica i ugledna pjesnikinja Dorta Jagić ovogodišnja je dobitnica Goranovog vijenca. Goranov vijenac najuglednija je hrvatska pjesnička nagrada koja se dodjeljuje za ukupan doprinos hrvatskoj poeziji.

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe potiče Hrvatsku da ratificira Istanbulsku konvenciju

Premijer Andrej Plenković primio je krajem ožujka pismo Povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Nilsa Muižniekisa koji ga potiče da učini sve u svojim mogućnostima kako bi Hrvatska čim prije ratificirala Istanbulsku konvenciju.

Podvlači pritom i važnost eliminiranja pogrešnih predodžbi o Konvenciji u javnom diskursu u Hrvatskoj, a osobito po pitanju pojma ‘rod’.

FIJUK ZG: Sajam malih izdavača

U subotu, 22. travnja s početkom u 12 sati u Galeriji Greta (Ilica 92) održat će se prvi zagrebači Fijuk, odnosno sajam i izložba malih izdavača te noćni kulturno-umjetnički program. Riječ je o izdavačima koji tiskaju, printaju, fotokopiraju, umnažaju dakle objavljuju knjige, stripove, časopise, fanzine, tejpove i plakate. 

Kako su pokretači/ce Fijuka reki/e, "Fijuk je mreža malih izdavača, festivala i autora iz Jadranskog basena i šire. Povlačimo linije između tačaka na mapi i sledimo taj put. Srećemo se u Fijuk laboratorijama i tamo stvaramo nešto novo... Zatičemo sebe na periferiji prostranog predela, na kojem se naš pionirski čvor oslanja na one do sebe, da bi opstao. Svi zavisimo od mreže, to je veliki okean čvorova i užadi, spona i preseka, širokih puteva i slepih ulica. To je srce oktopusa."

Subscribe to this RSS feed