Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Objavljena dva korisna vodiča – saznajte kako crowdfundati i kako osnovati zadrugu

Udruga za razvoj civilnog društva SMART u suradnji s Hrvojem Hafnerom, autorom bloga Crowdfunding.hr, objavila je Vodič za crowdfunding, prvi cjeloviti priručnik za grupno financiranje na hrvatskom jeziku, a Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo izdao Vodič za osnivanje zadruge koji sadrži niz korisnih savjeta i uputa za sve one koji su zainteresirani za razvoj zadružnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Crowfunding, odnosno grupno financiranje, u Hrvatskoj se sve viši koristi za poduzetničke, umjetničke, humanitarne i aktivističke projekte, a ovaj priručnik sadrži detaljne upute i savjete kako pokrenuti i provesti jednu takvu kampanju.

„Veliki je interes poduzetnika i kreativaca za crowdfunding, na dnevnoj bazi dobivam mnogo upita za savjete. Smatram da će ovaj cjeloviti vodič pomoći pokretačima crowdfunding kampanja da vrlo brzo i lako pripreme svoju kampanju ali i izbjegnu neke od osnovnih grešaka koje vidimo kod neuspješnih kampanja“, rekao je Hrvoje Hafner.

Priručnik je nastao u okviru projekta „Filantropija – Oslonac održivih zajednica“ kojeg financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge, i predstavlja odgovor na sve veći interes organizacija civilnoga društva i šire javnosti za crowdfundingom kao alatom prikupljanja sredstava za oživotvorenje različitih ideja i provedbu projekta za opće dobro.

Cjeloviti priručnik možete preuzeti ovdje.

Vodič za osnivanje zadruge nudi pak pomoć u svim područjima, od poljoprivrede, ribarstva, graditeljstva, trgovine do raznih uslužnih djelatnosti, a osmišljen je zbog približavanja sadržaja novoga Zakona o udrugama (NN, br. 74/2014) potencijalnim osnivačima, ali i postojećim udrugama.

Zadrugarstvo se temelji na zadružnim vrijednostima: samopomoći, samoodgovornosti, demokratičnosti, ravnopravnosti, pravičnosti, solidarnosti, kao i međunarodnim zadružnim načelima: dragovoljnom i otvorenom članstvu, demokratskoj kontroli od strane članova, gospodarskom sudjelovanju članova, samostalnosti i neovisnosti, obrazovanju, stručnom usavršavanju i informiranju članova, suradnji među zadrugarima, te brizi za lokalnu zajednicu.

Vodič detaljno razrađuje ciljeve udruživanja, odabir osnivača članova zadruge, poslovni plan, te organizaciju osnivačke skupštine zadruge, a svi oni koji se odluče napraviti korak prema zadružnom poduzetništvu mogu se obratiti Hrvatskom centru za zadružno poduzetništvo za savjet i pomoć pri osnivanju.

Vodič možete preuzeti ovdje.
Zadnja izmjena: 10-04-2017 @ 15:40