Drugo izdanje ljetnog LGBT festivala "Homo fešta" u Poreču

Festival LGBT kulture "Homo, fešta" drugu će se godinu za redom održati u Poreču od 31. kolovoza do 2. rujna. Tijekom tri dana trajanja festivala, Poreč slavi različitost i potvrđuje se kao grad siguran i otvoren za sve građane/ke, kao i goste/šće, uz odličnu zabavu okupanu duginim bojama.

Izložbe, koncerti, filmovi, partyji, tribine i radionice, kultura, zabava i aktivizam na različitim punktovima u gradu ono su što očekuju lokalnu i stranu publiku ovih par dana u Poreču.

Ženska prava u fokusu Dana ljudskih prava na Sarajevo Film Festivalu

U suradnji s Vladom Švicarske, već devetu godinu zaredom Sarajevo Film Festival će biti domaćin Dana ljudskih prava. U okviru Dana ljudskih prava, u ponedjeljak, 14. kolovoza, Sarajevo Film Festival će organizirati poseban program u sklopu kojeg će u Multiplexu Cinema City biti prikazan film "Božanski poredak" rediteljice Petre Volpe te održana panel-diskusija. 

Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava je “Ženska prava danas: nazadovanje, stagnacija ili progres?”

Uskoro prijave za Mirovne studije 2017./2018.

Sudionici/e Mirovnih studija su nemirni građani koji žele aktivno sudjelovati u izgradnji društva s manje nasilja i isključenosti, a više jednakosti i pravde: aktivistice, studenti, prodavačice, učitelji, sindikalistkinje, nezaposleni, zaposlene, mladi, stariji. Prijave za Mirovne studije 2017./2018. biti će otvorene od 20.8. do 17.9..

Mirovni studiji su obrazovno-aktivistički program koji potiče angažman za nenasilnu društvenu promjenu.

Prva Rodina Konferencija o nošenju djece

U Zagrebu će se 21. listopada u organizaciji udruge RODA održati Konferencija o nošenju djece, kojom organizatori/ce želi doprinijeti promicanju ove prakse koja nosi brojne dobrobiti djeci i odnosu koji razvijaju s odraslim osobama koje skrbe o njima. 

Studije su otkrile kako je društveni, emocionalni i fizički razvoj djece pod značajnim utjecajem ranog susreta s kretanjem i ljudskim dodirom. Djeca, nošena na tijelu osobe koja brine o njima, u prvim mjesecima života, pokazala značajan napredak u povezanosti i emotivnom zdravlju, u odnosu na djecu koja nisu nošena u bliskom kontaktu s odraslom osobom. A prednosti i dobrobiti nošenja ovdje ne prestaju.

Pravo na plažu! - Međunarodni dan mladih

U nedjelju, 13. kolovoza od 17 do 23 sata povodom Međunarodnog dana mladih na plaži Duilovo u Splitu održat će se 'Pravo na plažu!', kulturno događanje u sklopu kojega će se dijeliti platnene torbe s ključnim odredbama iz Pravilnika o upravljanju pomorskim dobrom (a koje se odnose na kocesije i koncesijska odobrenja), koje će poslužiti kao trajni 'šalabahter' za situacije kad vas netko tjera s plaže ili vam korištenje iste uvjetuje konzumiranjem komercijalne usluge.

Plaže su javno dobro. Pristup i korištenje plaže moraju biti slobodni za sve. Konzumiranje komercijalnih sadržaja ne smije biti uvjet pristupa plažama. Koncesije i koncesijska odobrenja moraju biti uređeni na način da se ljudima ne ometa slobodan pristup plažama.

Program 15. Liburnia Film Festivala

Od 21. do 25. kolovoza na 15. Liburnia Film Festivalu koji će se održati na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji bit će prikazan presjek recentne dokumentarističke produkcije. U konkurenciji za sedam festivalskih nagrada natjecat će se čak 22 filma.

Prilikom predstavljanja programa, izvršna direktorica festivala, Jelena Androić, kazala je kako će izvan konkurencije biti prikazana četiri filma produkcijske kuće Restart, a na popodnevnim projekcijama u Vili Antonio najavljeno je i nekoliko naslova iznenađenja. Istaknula je i da su teme ovogodišnjeg festivala intrigantne i aktualne te da će biti prikazani filmovi nagrađivanih i nadolazećih autora. Osim toga, Androić je najavila i bogat edukacijski program, dolazak brojnih filmaša/ica te više razgovora i tribina o filmu.

10. ZeGeVege festival

Više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama predstavit će se na jubilarnom 10. ZeGeVege festivalu održivog življenja u petak 8. rujna 2017. (9 – 21 sat) i u subotu 9. rujna 2017. (9 – 19 sati) na Trgu bana Josipa jelačića u Zagrebu.

Raznovrstan i bogat program radionica veganskog kuhanja i predavanja o različitim područjima i aspektima veganstva, ekologije i održivog življenja plijenit će pozornost posjetitelja/ica. Plesne skupine, uz inozemne goste GiankStyle Dance Crew koji dolaze iz Rima, a koje podržavaju održiv način življenja i prava životinja, zabavljat će i uveseljavati sve sudionike i posjetitelje tijekom oba dana trajanja ZeGeVege festivala.

Antiratni prosvjed povodom obilježavanja godišnjice 'Oluje'

U petak, 4. kolovoza u 17 sati na Trgu b. J. Jelačića, povodom godišnjice vojne operacije Oluja, održat će se antiratni skup 'PAMTIMO 05.08.1995. – 05.08.2017. - ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS'. Tom će akcijom organizatori/ce događanja odati počast i izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ove vojne operacije. 

Cilj skupa je podsjetiti javnost na zločine počinjene u operaciji Oluja kao i na državno organizirano poricanje ovih zločina. Organizatori/ce želi podsjetiti da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji, stoga pozivaju na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske.

Interaktivne online edukacije Zadruge za etično financiranje

Zadruga za etično financiranje, jedna od najvećih zadruga u Hrvatskoj osnovana s ciljem pokretanja prve hrvatske etične banke, u suradnji s bion.tv pokreće seriju interaktivnih edukacija namijenjenih svima koje zanima široki raspon originalnih tema i koncepata koji nisu dio tipičnog kurikuluma, ali i već poznatih tema koje se tiču poduzetništva, poslovanja i osobnog razvitka.

Prva edukacija bit će održana u utorak, 1. kolovoza u 12 sati uživo putem YouTube kanala. Live stream vrlo jednostavno pratite kao i svaki video koji gledate na YouTube-u, a ukoliko želite, u edukaciju se možete uključiti komentarima i pitanjima.

ŠUŠUR! Festival od riči: Među ženama

U nedjelju i ponedjeljak, 6. i 7. kolovoza u Korčuli će se na Pjaci ispred crkve Sv. Marka u sklopu ŠUŠUR! Festivala od riči održati razne književne tribine i radionice koje ove godine u fokus stavljaju žene. Budući da je književnost ženskog roda, ŠUŠUR! Festival od riči će ove godine u goste pozvati regionalne autorice i autore koje svojim djelima tematiziraju i propituju ženski identitet i rodnu kompartmentaliziranost. Šestog i sedmog kolovoza, s početkom u 21 sat, osvježenje u lijepim riječima i večernjem povjetarcu potražit će publika svih uzrasta i raznih nacionalnih pripadnosti.

Na Zemlji nikada nije bilo ovoliko više muškaraca od žena, ali u Korčuli ovog ljeta, barem za vrijeme ŠUŠUR! Festivala od riči, jezičac vage će dobrano skliznuti u korist tzv. nježnijeg spola. O Ženama Stijenama raspravljat će se na književnim tribinama; svoje žene heroine će djeca oslikavati na likovnoj radionici, a zabavljat će se podjednako muškarci i žene, bez obzira na rodnu pripadnost na završnom slavlju uz glazbu koja nadilazi spol, dob i jezik.

Subscribe to this RSS feed