Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Treće izdanje projekta Art Park

Najljepši parkić u centru Zagreba, onaj između Tomićeve, Ilice i Strossmayerova šetališta, od 25. svibnja ponovno će oživjeti uzbudljivim cjeloljetnim programom poznatim kao Art Park. Za vikend otvorenja (25., 26. i 27. 5.) u parku će slikati Alan Myers i Guido Palmadessa, dva umjetnika iz Argentine čiji su slikoviti murali prepoznati na ulicama diljem svjetskih metropola.

Podrži Zagreb Pride!

Zagreb Pride je queer feministička i antifašistička udruga koja se zalaže za ostvarenje aktivnog društva solidarnosti i ravnopravnosti slobodnog od rodnih i spolnih normi i kategorija te bilo koje druge vrste opresije.

Udruga se financira isključivo kroz donacije, projekte i programe donatorica te donacije građanki i građana. Uz organizaciju Povorki ponosa, vaše donacije omogućuju nam da nastavimo educirati, istraživati, izdavati i raditi s i prema LGBTIQ zajednicom. Još važnije, donacije su nam potrebne za pružanje pravne podrške LGBTIQ osobama žrtvama diskriminacije i zločina iz mržnje.

Tribina Razotkrivanje sa Slavenkom Drakulić

Zašto su danas, u suvremenom društvu koje ruši sve tabue, samo starost i starenje teme o kojima je gotovo zabranjeno govoriti? Postajemo li sa starošću nevidljivi, što se događa s našim tijelima, s našim odnosom prema drugima i, još važnije, odnosom drugih prema nama? Mreže koje pletemo cijeloga života odjednom postaju tanke i krhke.

Na tribini Razotkrivanje u ponedjeljak, 11. lipnja u 19h u Muzeju za umjetnost i obrt, predstavlja se knjiga priča Slavenke Drakulić “Nevidljiva žena”, koja pripovijeda o međuljudskim odnosima, o relacijama između roditelja i djece, o odlascima, nestancima, zaboravnosti, bolesti, sramu i boli, o najdubljim osjećajima o kojima se ne usuđujemo progovarati.

35. Tjedan suvremenog plesa

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj te jedan od najstarijih u Europi, 35. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 6. do 12. lipnja. Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra te Zagrebačkog kazališta mladih.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi nekoliko novih imena s međunarodne scene, kao i nove predstave poznatih i publici dragih umjetnika, uz radove nekolicine hrvatskih autora, uključujući jedan premijerni naslov. Ovo je prilika dvostrukog slavlja, jer se ujedno obilježava i vrijedan jubilej TRAFIK–a, jedinstvene skupine tranzicijskog kazališta. Zemlja partner ove godine je Italija, slijedom višegodišnje suradnje s talijanskom plesnom scenom i autorima.

Konferencija GOOD incijative - godišnjica "Hrvatska može bolje"

Ususret obilježavanju godišnjice dvaju prosvjeda pod nazivom "Hrvatska može bolje" 2016. i 2017. godine GOOD inicijativa organizira konferenciju "Obrazovna reforma koja podržava građansku odgovornost i aktivnost - put ili stranputica"?

Konferencija će se održati u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. u Zagrebu u Novinarskom domu (Perkovčeva 2) s početkom u 10:30. Cilj konferencije je kroz nekoliko panel diskusija uvidjeti gdje smo s obrazovnom reformom, predstaviti lokalne inicijative uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja te otvoriti pitanje uloge roditelja u uspostavi demokratske škole.

Mjesec ponosa 2018: Homofobija u učionici

Akademija dramske umjetnosti & Zagreb Pride u sklopu Mjesec ponosa 2018. predstavljaju filmski ciklus Homofobija u učionici – gay profesori_ce na filmu. Lokacija: projekcijska sala 016, Akademija dramske umjetnosti, Trg Republike Hrvatske 5.

Filmske reprezentacije LGBTQ identiteta nerijetko su problematične jer često zapadaju u neku od zamki s kojima se navedeni identiteti susreću i onkraj filmskog platna. Tako su se LGBTQ teme i likovi u mainstream filmu u prošlosti često pojavljivali u pratnji stereotipizacije, stigmatizacije, viktimizacije, homofobije i sličnih fenomena karakterističnih za dugu povijest heteropatrijarhata, a navedena problematična perspektiva posebno se intenzivirala kada su bili u pitanju likovi LGBTQ profesora_ica odnosno kada je mjesto radnje bila školska učionica.

Projekcije dokumentaraca Restartove škole u dvorištu Jedinstva

Restartova Škola dokumentarnog filma intenzivni je edukacijski program koji polaznicima pruža osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastita autorskog dokumentarca uz pomoć domaćih i međunarodnih mentora i predavača. Dio programa Škole odvija se u Pogonu, a u vrtu Jedinstva u subotu, 26. svibnja u 20:30 možete pogledati najbolje radove polaznika Škole.

Prozor u slobodu u Šesnaestici

Mentorska grupa kolegija 'Nenasilna komunikacija' generacije Mirovnih studija 2017./2018. poziva vas da se u ponedjeljak, 28. svibnja u 19:30 sati u prostoru Društveno kulturnog centra Šesnaestica pridružite na predstavljanju ciklusa radova 'Prozor u slobodu'. Riječ je o ciklusu od ukupno šest tekstova u formi eseja, stihova i pjesničke proze, a predstavljanje obuhvaća javno čitanje radova i neformalnu otvorenu diskusiju sa gostima i mentorima o temama koje tekstovi obrađuju.

Centar za mirovne studije (CMS) izrastao je iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji, gdje je osnovan 1997. godine s namjerom promicanja vrijednosti nenasilja, društvene pravde, poštivanja ljudskih prava, tolerancije i prihvaćanja različitosti kroz participativne metode mirovnog obrazovanja, istraživanja i javnog zagovaranja.

Predavanje Damle Işık: "Rastući populizam i ženska prava u Turskoj"

Katedra za turkologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu poziva vas na predavanje dr. Damle Işık (Regis University, SAD) o populizmu i položaju žena u suvremenoj Turskoj pod naslovom “Rising Populism and Women’s Rights in Turkey” u srijedu, 23. svibnja 2018. u 17.30 sati u dvorani 1 (D-1) Filozofskog fakulteta.

Dr. Damla Işık je izvanredna profesorica antropologije na sveučilištu Regis (Denver, Colorado, SAD). Doktorirala je na sveučilištu Arizona (Tucson, Arizona, SAD), znanstveno polje ženski studiji. Njezino istraživanje pokriva pitanja ženskog rada u Turskoj, dobrotvornih udruženja, siromaštva i isporuke humanitarne pomoći u kontekstu Turske i Bliskog istoka. Tijekom ljeta/jeseni 2017. započela je novo istraživanje o važnosti rodnog aspekta proizvodnje hrane za urbanizaciju, lokalnu upravu i razvoj turizma u Turskoj.

Izložba: Grad na drugi pogled / Vrbovec 2018.

Završila je jos jedna sekvenca Grada na drugi pogled, putujućeg interdisciplinarnog edukacijsko-izložbenog projekta udruge PUNKT, koji kroz umrežavanje povezuje angažirano promišljanje grada i edukaciju mladih kroz medij videa te razvoj publike. Od kraja ožujka projekt se odvijao u Vrbovcu, kroz suradnju sa 7 lokalnih partnera: I. OŠ Vrbovec, II. OŠ Vrbovec, Srednjom školom Vrbovec, POU Vrbovec, Narodnom knjižnicom Vrbovec, udrugama Avis Rara Studio i VUM.

34. salon mladih - Panoptikon

Tradicionalna bijenalna manifestacija, Salon mladih, otvara se u četvrtak, 24. svibnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, a njegovim ovogodišnjim, 34. izdanjem pod naslovom Panoptikon će se, u povodu 150. godišnjice djelovanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika i 50. godišnjice postojanja institucije Salona mladih, obilježiti i kontinuitet njihova postojanja.

Sukladno naslovnoj koncepciji, stručni žiri, Mirna Rul, kustosica ovogodišnjeg Salona, Ida Blažičko, umjetnica i predstavnica Organizacijskog odbora, Tihana Puc, povjesničarka umjetnosti te nezavisni kustos Vladimir Tatomir i umjetnik Igor Ruf odabrao je 24  umjetnika.

68. u Rijeci i svijetu

Od 23. do 25. svibnja, u Rijeci će se obilježiti 50. obljetnica revolucionarne 1968. godine, koja se smatra društvenom i teorijskom prekretnicom u novijoj svjetskoj povijesti. Događaj ''`68. u Rijeci i svijetu'', koji zajedničkim snagama organiziraju Odsjek za kulturalne studije, Drugo more, Galerija SKC i udruga studenata IKS, dio je projekta Krajobrazi sjećanja koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i Europe, čime doprinosi ciljevima programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Kratke slike - Proširena slika: Djevojke Zlatne zore

Film Djevojke Zlatne zore norveškog dokumentarista Håvarda Bustnesa portret je majki, supruga i kćeri vođa grčke ekstremno desničarske političke stranke Zlatna zora. Film se prikazuje u četvrtak, 24. svibnja u 19:30h u MM centru (Savska 25).

I dok se muškarcima sudi zbog zločinačkih radnji, žene su preuzele glavnu ulogu u stranci i nastavljaju sa širenjem svjetonazora bliskog nacizmu. Nakon projekcije ove uznemirujuće i sumorno realistične studije ubrzanog uzleta neo-nacizma u suvremenoj Grčkoj, o desničarskim pokretima u Europi selektorica programa Jelena Ostojić razgovora s Markom Kostanićem, političkim analitičarem.

Subscribe to this RSS feed