Zatvaranje treće sezone Kratkih slika: Kino pod zvijezdama uz Tinderstickse

U četvrtak, 29. lipnja u 21:30 u dvorištu Studentskog centra u Zagrebu projekcijom filma Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha i pratećom minimalističkom glazbom Tindersticksa zatvorit će se treća sezona Kratkih slika (2016./2017.). Ulaz na projekciju je besplatan, a u slučaju kiše projekcija se seli u MM centar.

Poetski glazbeni film Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha (Minute Bodies: The Intimate World Of F. Percy Smith) posvećen je istoimenom britanskom prirodoslovcu i izumitelju te njegovim pionirskim znanstvenim filmovima u kojima je otkrivao tajne svijeta prirode. U režiji pjevača i vođe benda Tindersticks, Stuarta Staplesa, uz originalnu glazbu koju su Tindersticksi snimili uz Smithove snimke s početka 20. stoljeća, nastao je impresivan i meditativan film koji naglašava ljepotu Smithova djela i njegovu eksperimentalnu privlačnost. Razvijajući različite snimateljske i fotografske tehnike Smith je želio rasvijetliti neviđene prirodne procese.

Kurdsko pitanje i uloga kurdskih žena u borbi protiv ISIL-a

U petak, 30. lipnja, u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb), u 19.30 sati održat će se predavanje novinara Aydina Derea, u organizaciji CROSOLa – Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske. 

Aydin Dere je novinar kurdskog porijekla sa prebivalištem u Švicarskoj. Rođen je 1961. godine u većinski kurdskom dijelu Turske. U Genevi je osnovao udrugu koja se bavi problematikom Kurda, te piše za nekoliko novina i često se pojavljuje na televiziji u emisijama koje se bave ovom temom. Organizator je brojnih seminara, piše blogove i članke za razne internet stranice i portale. Objavio je knjigu Zemlja koja plače.

Placa - Cai Shichanga: Obilježavanje 30. godišnjice Eurokaza

U ponedjeljak, 3. srpnja u 21 sat, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), na dan kada je prije 30 godina održana prva predstava na Eurokaz festivalu održat će se premijera predstave Placa - Cai Shichanga.

Plac - Cai Shichang je interdisciplinarno-antropološko-plesni projekt u koreografiji jedne od najpoznatijih koreografkinja azijskog suvremenog plesa, Kineskinje Wen Hui, i izvedbi plesačica Zagrebačkog plesnog ansambla - Andreje Jandrić, Sintije Kučić, Petre Valentić i Kasije Vrbanac.

Informativni dani o Programu podrške 2017 Zaklade Kultura nova

U nastojanju da se javni pozivi koje je Zaklada "Kultura nova" objavila 8. lipnja 2017. u okviru Programa podrške 2017 što kvalitetnije prezentiraju zainteresiranoj javnosti te organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) na području suvremene kulture i umjetnosti, Zaklada od 27. lipnja do 7. srpnja organizira informativne dane o Programu podrške 2017 u Osijeku, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Zagrebu i Splitu.

Na informativnim danima bit će detaljno predstavljeni ciljevi javnih poziva i programska područja, postupci podnošenja prijava, procjene kvalitete prijava i provedbe programa/projekata. Program podrške 2017 predstavit će Danijela Šavrljuga Todorović, voditeljica Odjela za programe podrške.

Premijera filma 3D svijet / IT'S A 3D WORLD

U subotu, 1. srpnja u ljetnom kinu Art-kina Croatia u Rijeci održat će se premijera filma 3D svijet / IT'S A 3D WORLD. Nakon projekcije filma bit će održan Q&A s protagonistima filma Svenom Maričićem i Nikolinom Radić Štivić te redateljicom i scenaristicom filma Danijelom Stanojević. Ulaz je besplatan.

Film je napravljen u javnom interesu kako bi se građani i građanke informirali/e se o svemu što se za budućnost razvija u gradu Rijeci.

Split Pride - Naša šarena štorija

Ovogodišnji, sedmi po redu Split Pride održat će se u subotu, 24 lipnja, pod sloganom 'Naša šarena štorija'. Okupljanje počinje u 17 sati u Đardinu, a Povorka će krenuti u 18 sati Ulicom kralja Tomislava, preko Marmontove i Rive do Pjace gdje će podignuti zastavu duginih boja na gradskom štandarcu.

Cilj Split Pridea 2017 je osvijetliti sve one trenutke i probleme s kojima se LGBTIQ osobe u Splitu svakodnevno suočavaju. Problemi koji okružuju LGBTIQ osobe u Splitu i Hrvatskoj su teški i bolni. Oni predstavljaju objekt svakodnevne borbe i straha. Svojim sugrađanima i sugrađankama organizatori/ce, stoga, žele ispričati svoju priču. Žele da se zna, jasno i glasno, koliko je teško biti gay osoba u Splitu.

Trg je NAŠ: Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Inicijativa Trg je NAŠ u četvrtak, 22. lipnja, u 19 sati, na Trgu maršala Tita u Zagrebu organizira okupljanje pod nazivom 'Trg je NAŠ' u sklopu kojeg će se proslaviti Dan antifašističke borbe i pobjeda nad fašizmom i ustaštvom.

Hrvatska je sa svim svojim narodima u Jugoslaviji izborila jednu od najtežih bitaka ne samo protiv nacista i fašista nego i protiv mržnje, terora i straha koji je posijao ustaški režim. Hrvatska je ne samo pobjedila već je skupa sa drugim republikama gradila i izgradila bolje društvo u čijoj modernosti i danas uživamo. No, upravo je humanost, pravedna raspodjela, dostupnost stanovanja, obrazovanja i zdravstvene skrbi te neupitan ponos na antifašističko naslijeđe jugoslovenske države i u njoj Republike Hrvatske već godinama i sve snažnije na udaru.

Tribina: Hrvatska i antifašizam

U utorak, 20. lipnja, u 18 sati u Privrednikovom domu (Preradovićeva 18, Zagreb) održat će se tribina 'Hrvatska i fašizam' na kojoj će se raspavljati o antifašizmu i njegovom značenju u Hrvatkoj.

Na Trgu maršala Tita u Zagrebu 22. lipnja u 19 h, u organizaciji Lige antifašista i uz podršku brojnih antifašističkih udruženja i stranaka ljevice, održat će se proslava Dana antifašističke borbe. Zagrebački antifašisti okupljaju se uz geslo 'Trg je naš', želeći uputiti poruku ekstremnoj desnici koja traži hitnu promjenu imena trga, smatrajući da maršalu Titu tamo nije mjesto. Istog dana, državni će vrh položiti vijence pored spomenika u Brezovici, gdje se održava državna ceremonija Dana antifašističke borbe.

BeFem organizira Ljetne feminističke igre u Beogradu

BeFem feministički kulturni centar vas poziva na BeFem Letnje feminističke igre – jednodnevni događaj posvećen feminizmu i pokretu za prava žena u Srbiji i regiji Balkana. BeFem letnje feminističke igre će se održati u nedelju, 18. lipnja s početkom u 12h u Kulturnom centru Grad, Beograd.

Olimpijske igre su u svoje redove prvi put uvrstile žene 1900. godine, četiri godine nakon održavanja prve moderne Olimpijade u Ateni. Iako su se žene izborile za više od 40% u ukupnom broju natjecatelja na ljetnim olimpijskim igrama u Brazilu 2016., ulaganje u ženske igre je nedovoljno, a ženske pobjede se ne slave glasno koliko zaslužuju. U cilju da se suprotstavi takvim praksama, BeFem organizira ljetne feminističke igre. 

Kvartovsko kino: Koraci grada 1957 - 2017

U četvrtak 15. lipnja započinje program Kvartovsko kino : Koraci grada 1957 -2017. U 21:30 u Parku 100. brigade, Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji s Design District Zagreb Festivalom 2017 predstavlja dva filma: kratki dokumentarac Moj stan iz 1962. godine, u režiji Zvonimira Berkovića te cjelovečernji igrani film Ljubica, u režiji Kreše Golika iz 1978. godine. Ulaz na projekcije je slobodan.

Iako su ovi filmovi odabrani za Design District festival jer se u njima ogleda i dio grada uz Martićevu ulicu, njihov locus vezan je i za Aveniju grada Vukovara. Tako protagonisti filma Moj stan sele iz centra grada (Mrazovićeva ulica) na današnju Savicu (Miljackina ulica), nedaleko od Avenije proleterskih brigada (danas Avenije grada Vukovara) – kao što se u filmu kaže 'u budući centar grada'. Djevojčica kroz čiji kritički pogled analiziramo Zagreb s početka 1960-ih, uočava razliku između svog novog stana, koji spada u kategoriju tzv. privremenih 'prihvatnih stanova' (sve te zgrade i dan-danas prkose vremenu), i modernističkih zgrada kakve nastaju u centru grada, kao što je npr. 1962. godine (dakle u godini kada nastaje i ovaj film) dovršen čuveni neboder za zaposlenike Narodne banke u Laginjinoj ulici arhitekta Ive Vitića, čiju stogodišnjicu rođenja obilježavamo ove godine. Ovaj Berkovićev film nagrađen je prvom nagradom u kategoriji kratkog dokumentarnog filma u Cannesu 1962. godine.

Likovno-edukativna radionica u MSU povodom Svjetskog dana izbjeglica

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se likovno – edukativna radionica za djecu azilanata i tražitelja azila te za djecu iz Zagreba.

Kroz likovni medij, polaznici će izraziti svoje stavove, emocije i razmišljanja na temu prijateljstva.

Konferencija: Uloga ponovne uporabe tekstila u cirkularnoj ekonomiji

Socijalna zadruga Humana Nova i krovna europska mreža društvenih poduzeća koja se bave ponovnom uporabom - RREUSE pozivaju vas na konferenciju pod nazivom Uloga ponovne upotrebe tekstila u cirkularnoj ekonomiji - Prakse i javne politike u Središnjoj i Istočnoj Europi koja će se održati u srijedu, 28. lipnja, od 9:00 do 13:30 u Europskoj Kući (Augusta Cesarca 6, Zagreb). Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu. Prijave su otvorene do 23. lipnja.

Konferencija se održava uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a okupit će predstavnike tekstile industrije, društvenih poduzeća, organizacija civilnoga društva i javnih tijela iz nekoliko zemalja, s ciljem povezivanja i rasprave o trenutačnom stanju, iskustvima i okruženju te preporukama za budućnost. U sklopu konferencije zainteresirani sudionici imat će priliku i organizirano posjetiti Socijalnu zadrugu Humana Nova u Čakovcu i prvi hrvatski centar za ponovnu uporabu u Prelogu.

Zlatna medalja

U nedjelju, 18. lipnja s početkom u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10) u sklopu Perforacija održat će se performans Zlatna medalja autorice Vesne Mačković. Ulaz je slobodan uz prethodnu rezervaciju karata.

Performans tijela Zlatna medalja u izazovu Vesne Mačković uz tehničku i trenersku podršku pažljivo odabrane ekipe postavlja nekoliko egzistencijalnih pitanja.

Subscribe to this RSS feed