Pismenost 2.0. Kako do unaprjeđenja medijskog obrazovanja u Hrvatskoj?

Povodom UNESCO-ova Globalnog tjedna medijske i informacijske pismenosti, Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s GONG-om organizira javni događaj pod nazivom "Pismenost 2.0. Kako do unaprjeđenja medijskog obrazovanja u Hrvatskoj?"

Događaj koji obuhvaća javnu tribinu, sajam inicijativa za poboljšanje medijske pismenosti i tri radionice, održat će se u srijedu, 25. listopada 2017. godine u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, Perkovčeva 2, s početkom u 10 sati.

FIJUK ZG #2

Popularni Fijuk regionalni je sajam malih izdavača ― upornih udarnica i udarnika koji neumorno tiskaju, printaju, fotokopiraju i umnažaju, odnosno objavljuju knjige, stripove, časopise, fanzine, tejpove, ploče, plakate, stikere, cekere, pamflete, manifeste...Festival se održava u subotu, 21. listopada.

Fijuk je direktna distribucija i direktni kontakt ― između izdavača i čitatelja čije se uloge ovdje isprepliću, a prvi su istodobno drugi (i obrnuto).

Besplatne radionice pisanja projekta za mlade

Udruga ZAMISLI kroz Regionalni info-centar za mlade Zagreb, uz financijsku podršku Grada Zagreba, kroz projekt „Generacija koja dolazi 3“ priprema tri ciklus radionica pisanja prijedloga projekata. 

Poziv je otvoren svim mladima koji imaju ideje, a ne znaju kako ih provesti u praksu. 

Sad Girls Collective: SO LAST YEAR

“SO LAST YEAR” je izložbeno–instalativni projekt koji okuplja šest autorica pod imenom SAD GIRLS KOLEKTIV.

Martina Granić, Marina Jukić, Nina Bačun, Iva Markovac, Dora Đurkesac i Iva Korenčić u suradnji s kustosicom Irenom Tomašić osvrću se na prikaze “girl empowermenta” u popularnoj kulturi unutar Sad girl teorije i četvrtog vala feminizma.

Politika emocija – Dizajn indie videoigara

U srijedu, 18. listopada u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba POLITIKA EMOCIJA – DIZAJN INDIE VIDEOIGARA. Riječ je o prvoj izložbi u HDD-u isključivo posvećenoj game designu.

Izložba je fokusirana na međunarodne autore i studije koji djeluju iz nezavisne pozicije te na recentnije primjere videoigara koje dekonstruiraju etablirane žanrove, autorefleksivno propituju konvencije korisničkog iskustva i interakcije u igrama i kritički adresiraju društvene teme. Autor koncepcije izložbe je Srđan Laterza.

Tjedan mirenja

Hrvatska udruga za mirenje (HUM) petu godinu zaredom organizira manifestaciju Tjedan mirenja, koja se održava od 16. do 23. listopada 2017.

Mirenje (medijacija) je snažan alat za rješavanje svih sporova i sukoba, ali još uvijek nedovoljno vidljiv u društvu. Poseban dan Tjedna mirenja je obilježavanje Svjetskog dana rješavanja sukoba, 19. listopada 2017.

14. Velesajam kulture: Revitalizacija i prenamjena kino dvorana

14. izdanje festivala održat će se od 19. do 21. listopada u Studentskom centru, a ulaz na sve programe je besplatan. Kroz izložbu, tribine i filmove ovogodišnji Velesajam bavi se pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora kino dvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti.

Izložba litografija japanske umjetnice Teruyo Sato

U srijedu 11. listopada 2017. u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb) otvara se izložba japanske slikarice Teruyo Sato pod nazivom ”Magija litografije”. Izložba će biti otvorena u nazočnosti veleposlanice Francuske u Hrvatskoj gđe. Corinne Menier i veleposlanika Japana u Hrvatskoj g. Keiji Takiguchija.

Izložba "Showpiece" u Galeriji Galženica

Izložba "showpiece" otvara se u petak, 13. listopada, u 20h u velikogoričkoj Galeriji Galženica.

U modnom sustavu showpiece zauzima posebno mjesto kao odjevni predmet ambivalentnih karakteristika koji ne egzistira nužno kao nosivi, utjelovljeni odjevni predmet, već kao slika, ideja ili koncept te kao manipulativno marketinško sredstvo.

OKO: "Exquisite growth" u Francuskom paviljonu

OKO za izložbu u Francuskom paviljonu, koja se otvara 19. listopada i traje do 11. studenog, priprema sedam objekata u kojima, referirajući se na Sedam razdoblja ljudskog života William Shakespearea, razrađuje ljudski životni vijek.

No, kao i kod svih njenih radova, od kojih neki i okružuju paviljon, reference ovdje ne prestaju. Imaginarna bića, životinje-ljudi, mitovi i riječi pjesama pune karakteristične crteže slojevima značenja čije odmotavanje ovisi o vama.

Subscribe to this RSS feed