Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Online projekt Illuminator otvara prostor za raspravu o LGBT roditeljstvu u Rusiji

Ruski redatelj Pavel Loparev u 2017. godini pokrenuo je online obrazovni projekt Illuminator koji uz pomoć kratkih dokumentarnih filmova i video predavanja objašnjava različite seksualne orijentacije roditeljima i predlaže im kako reagirati ako im se dijete auta.

Loparev je početkom svibnja u intervjuu za openDemocracy objasnio kako je došao na ideju za projekt, koji su bili najveći izazovi u njegovoj pripremi te kakav učinak očekuje.

Izlazne ankete u Irskoj: Gotovo 70 posto glasača protiv 8. amandmana

Irska je premoćno glasovala za promjenu ustava kako bi pobačaj bio legaliziran, saznajemo iz izlazne ankete napravljene na uzorku od 4500 osoba, koju je za The Irish Times proveo Ipsos/MRBI.

Prema anketi, za izbacivanje 8. amandmana glasovalo je čak 68 posto glasača, dok je 32 posto glasovalo protiv, što predstavlja zapanjujuću pobjedu za ženska prava.

Službeni rezultati bit će objavljeni danas poslijepodne.

Irkinje se vraćaju u zemlju da bi glasale za pravo na pobačaj

Irska danas glasa na povijesnom referendumu. Pobačaj je ilegalan u Irskoj još od 1861. godine, a 1983. zabrana pobačaja uvrštena je i ustav u obliku 8. amandmana koji izjednačuje pravo majke i fetusa na život, čak i u slučaju silovanja ili incesta.

Istovremeno, amandman ne zabranjuje ženama da putuju u inozemstvo kako bi prekinule trudnoću. Stoga Irkinje putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo ili Europu da bi napravile pobačaj, a  procjenjuje se da svaki dan 10 žena odlazi iz zemlje s tim ciljem.

Trans оnline – digitalni aktivizam u istоčnоj Eurоpi i središnjоj Aziji

Astraea – lezbijska fоndacija za pravdu i TGEU (Transgender Eurоpe) оbjavili su 16. svibnja оve gоdine rezultate zajedničkоg istraživanja digitalnоg оrganiziranja u zemljama istоčne Eurоpe, bivšeg Sovjetskog Saveza i Turskоj. Istraživanje daje pоčetan pregled izazоva, оgraničenja, ali i mоgućnоsti оnline aktivizma u оvim zemljama. Kоnačnо, dane su smjernice fоndacijama, vlasnicima društvenih mreža te vladinim tijelima.

Izvješće je sastavljenо temeljem intervjua sa 17 trans aktivista i četverо stručnjaka/inja za digitalnu i hоlističku sigurnоst iz regije, zaključcima facilitiranоg sastanka trans aktivista, te pregledоm izvještaja о medijskim i internetskim slоbоdama, pravima i statusu trans оsоba u ciljanim zemljama.

Salvadorke pritvorene zbog pobačaja progovorile o drakonskim zakonima

Salvadorka Carmen Guadalupe Vasquez Aldana bila je silovana 2007. Tada, u dobi od 18 godina, saznala je da je trudna. Rođena u radničkoj obitelji, i sama je radila kao domaćica kako bi mogla uzdržavati dijete koje je raslo u njoj. Radila je u privatnoj kući, gdje bi često ostala i prespavati. Jedne noći, otprilike mjesec dana prije no što joj je bio termin poroda, probudila ju je neizdrživa bol. Žena za koju je radila odbila je odvesti ju u bolnicu ili nazvati hitnu pomoć.

Vasquez Aldana je rodila na podu, u kući. Dijete nije preživjelo, a ona je izgubila svijest. Kada je naposljetku zaprimljena u bolnicu, četiri je dana bila zavezana za krevet. Nakon oporavka stavljena je u pritvor te je u konačnici osuđena na 30 godina zatvora zbog teškog ubojstva.

"Rozi izvještaj": LGBTI osobe u BiH i dalje izložene diskriminaciji, govoru mržnje i nasilju

Sarajevski otvoreni centar (SOC) objavio je Rozi izvještaj 2018 – Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini (PDF). Izvještaj obuhvaća razdoblje od 1. siječnja 2017. do 30. travnja 2018. godine.

U odnosu na prethodne godine, došlo je do unaprjeđenja pravnog okvira za zaštitu ljudskih prava i osiguranje ravnopravnosti LGBTI osoba, no sve je ostalo na papiru. LGBTI osobe u bosanskohercegovačkom društvu i dalje su ranjiva skupina (posebno transrodne osobe) te su izložene diskriminaciji, govoru mržnje i nasilju.

"Dugina mapa Europe" otkriva koliko se u Europi (ne) poštuju prava LGBTI osoba

ILGA-Europe objavila je izvještaj Rainbow Europe 2017. s rezultatima koji pokazuju koliko europske zemlje poštuju prava LGBTI osoba.

Izvještaj europske zemlje smješta na ljestvicu u rasponu od 0%, što je rezultat zemlje u kojoj se bilježi visok stupanj diskriminacija i teške povrede ljudskih prava, do 100 %, što je rezultat koji podrazumijeva da u zemlji vlada potpuna jednakost i da se poštuju ljudska prava. Te brojčane vrijednosti dobivene su iz temeljitog pregleda zakona i političkih mjera koje se tiču života LGBTI osoba. 

Čedomorstvo ženske djece u Pakistanu opet u porastu

Humanitarne organizacije Chhipa Welfare Association i Edhi Foundation početkom svibnja iznijele su zastrašujuće podatke o čedomorstvu ženske djece u Pakistanu. Čak 345 mrtvih tijela novorođenčadi – od toga 99% djevojčica - pronađeno je u kontejnerima u Karachiju u razdoblju od siječnja 2017. do travnja 2018.

Stvarni broj ubijene novorođenčadi na području cijelog Pakistana, zemlje koja broji više od 150 milijuna stanovnika, mnogo je veći budući da navedeni podatak vrijedi samo za Karachi te da su podaci općenito dostupni samo za one gradove u kojima navedene organizacije djeluju.

Kanada uvodi mogućnost odabira trećeg roda u anketama i istraživanjima

Po prvi put u povijesti, Kanada će u anketama i istraživanjima ispitanicima_cama ponuditi opciju trećeg roda.

Kanadska statistička agencija (StatsCan) u fazi je testiranja novih pitanja u upitnicima kako bi proširili definiciju roda od njene sadašnje binarne formulacije. U nedavno provedenom istraživanju, ispitanicima_cama su predložena sljedeća rješenja pri izjašnjavanju o rodu i spolu : „Dodijeljen spol pri rođenju“  te drugo pitanje:  „Kojeg ste roda?“,  a ponuđeni odgovori glase: muški, ženski i „ili, molimo navedite“.

Google zabranio oglase vezane uz nadolazeći referendum o pobačaju u Irskoj

Google je 10. svibnja blokirao sve političke oglase povezane s irskim referendumom o pobačaju koji će se održati 25. svibnja. Ova odluka uključuje i YouTube i Twitter.

Dok je Google zabranio sve oglase, Facebook je prethodno ukinuo one koji su povezani s organizacijama izvan Republike Irske. Ta zemlja inače ima izborne zakone koji zabranjuju strano financirane kampanje, ali se te regulative ne odnose na društvene mreže i pretraživače, piše The Guardian.

Neprihvatljivi uvjeti rada za žene na plantažama jagoda

Siromašne, nepismene i nemoćne, radnice na poljima Španjolske, Maroka i Italije prisiljene su trpjeti uvrede, udarce i silovanja od strane svojih poslodavaca, izvještava CORRECTIV. Čak 80% jagoda koje nalazimo na policama trgovina diljem Europe uvezeno je iz andaluzijske regije Huelva.

Žene u takvoj industriji postaju preferirana radna snaga s obzirom na marljivost, neizbirljivost u pogledu uvjeta rada i poniznost. Poslodavci su svjesni činjenice da takvim karakteristikama prethodi teška financijska situacija, a posežu i za kažnjavanjima prilikom rada, kao i uskraćivanjima pitke vode njihovoj djeci kako bi osigurali šutnju.

Subscribe to this RSS feed